FSH ve Gebelik Bağlantısı

Yayın Tarihi : 2017/03/25 09:48 • Güncelleme Tarihi : 2021/02/02 22:18 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu
Kadınlarda  FSH hormonu  overlerde yani yumurtalıkta bulunan granuloza hücreleri üzerinde etkiye sahiptir
FSH ve Gebelik Bağlantısı

Hormonlar, vücudun çalışmasını kontrol eden, metabolizmal fonksiyonları düzenleyen ve rutine binmesini sağlayan, vücudu kararlı iç dengede tutan yapılardır. Her birinin kendine has; salınma organı, işlev organı ve görevi vardır. Kan yolu ile tüm vücuda dağılsa da, sadece aktif olacağı organ tarafından tanınınr ve işleme tabii tutulur. 

Kadınlarda ve erkeklerde gonozom yani üreme hücreleri, farklı hormonlar salgılarlar. Bu sebeple kadın ve erkeklerde; vücut gelişimi, üreme hücresi oluşturma biçimi, üreme organları farklılıklar gösterir. FSH hormonu da, bu farklılığa sahip hormonlardan bir tanesidir. Kadınlara has olarak bilinen östrojen hormonunun salgılanmasını sağlamak suretiyle, üremeyi dolaylı yoldan kontrol eden hormondur.

FSH Nasıl Çalışır?   

Kadınlarda  FSH hormonu  overlerde yani yumurtalıkta bulunan granuloza hücreleri üzerinde etkiye sahiptir.

Bu şekilde kadınlarda üreme fonksiyonları yönünden  östrojen hormonu salınmasında görevlidir.

Hormonlar Düzgün Çalışmadığında Ne Olur?

Eşey hormonları, üreme sistemi kontrolünü sağlamakla görevlidir. Haliyle eğer FSH doğru çalışmazsa, üreme sıkıntıları meydana gelir. Bu durumda birey çocuk sahibi olmak konusunda zorluk çekebilir. Bu sebeple eğer bir birey, gebe kalamama veya gebeliği sürdürememe şikayetiyle doktora başvuru yaparsa, öncelikli olarak hormon kontrolü yapılır. Eğer hormonların çalışmasında bir aksama tespit edilirse, hormon takviyeleri ile düzenleme yapılır. 

Hormonlar doğru çalışma yetisine sahip değil, yani kendiliğinden üretime geçemiyorsa, hormon ilaçlarıyla bu iş, dışarıdan itim gücüyle yapılmaya çalışılır. Yani kullandığınız ilaçlarla, hormonun etki alanının uyarılması ve çalışması sağlanır. Bu sonuç için kullanılan ilaç; hap veya iğne formunda olabilir. Bunun doğru kararını verecek olan kadın doğum doktoru muayenesi sonucudur. Çünkü her bireyin vücut mekanizması kendine hastır. Bu sebeple yapılacak tedavi de kendine has ve kendi çözümünü üretmeye yönelik olmalıdır. 



Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?