Kalıtsal Hastalık Ne Demek? Akraba Evliliğini Açıklar mı?

Yayın Tarihi : 2018/02/19 11:28 • Güncelleme Tarihi : 2020/08/16 09:49 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Kalıtsal; biyolojik mirastır. Yani anne ve babanın özelliklerinin, oğul döllere aktarılma ve özelliği genlerinde taşıma durumuna kalıtım denir.

Kalıtsal Hastalık Ne Demek? Akraba Evliliğini Açıklar mı?

Kalıtsal; biyolojik mirastır. Yani anne ve babanın özelliklerinin, oğul döllere aktarılma ve özelliği genlerinde taşıma durumuna kalıtım denir.

Kalıtsal veya irsi hastalık tanımını hemen hepimiz duymuşuzdur. Peki, bu terimler neyi ifade ediyor?

Kalıtsal hastalık, anne veya baba ya da her ikisine ait olabilen ve genler aracılığı ile çocuğa geçen olarak tanımlanabilir. Kalıtsal hastalıklar doğuştan itibaren bireyin bünyesindedir. Ancak hastalık bireyin doğumuyla görülebileceği gibi ilerleyen yaşlarda da ortaya çıkabilir. Ya da bireyin yaşamı boyunca bu hastalık çekinik kalır ve bireyde herhangi bir hastalığa neden olmaz. 

Genlerde çekiniklik ve baskınlık durumu vardır. Şayet hastalık yapan bir gen baskınsa, bu genin sadece anneden ya da sadece babadan gelmesi, bu hastalığın çocukta görülmesi kesindir. Ancak bu hastalık geni, çekinik bir gense, ancak hem anneden, hem babadan gelmesi gerekir ki çocuk hasta olsun. Eğer çekinik gendeki hastalık; sadece anne ya da sadece babadan geliyorsa çocuk bu durumda taşıyıcı olur. Yani hastalık semptomu göstermez ancak o hastalığı genlerinde taşır.

Kalıtım Akraba Evliliğini Açıklar mı?

Eski zamanlarda akraba evliliklerinin çok yapılması hepimizin bildiği bir durumdur. ancak bilimin ilerlemesi ile birlikte akraba evliliklerinin sakıncaları da ortaya çıkmış ve bu konuda ülke bazında ciddi çalışmalar yapılmıştır.

Kalıtım ve akraba evliliği ilişkisi nedir? Genlerde bulunan çekinik genler, aynı kendileri gibi çekinik olan genle karşılaştıklarında hastalık meydana getirirler. Akrabalar da, aynı atadan geldiklerinden, aynı genlere sahip oldukları saptanmıştır. Bu sebeple akrabalık düzeyi arttıkça, çekinik olan hastalık genlerinin karşılaşma oranı da artar. Bu durumda anne baba sağlıklı görünmesine rağmen, genetik hastalık taşıyan çocukların görülmesi olası olur. Yani akraba evliliği yapılmamasını gösteren bilim, kalıtımdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?