Dış Gebelik nedir? Dış Gebelikte Hangi Gebelik Testi Yapılır?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2019/03/23 20:33 •
Dış gebelik, döllenmiş yumurtanın fallop tüpünde veya rahim dışında bulunan bir yerde gelişmeye başladığı gebelik durumudur. Tedavi gerektiren bir durumdur. Sağlıklı ve normal bir gebelik değildir.Dış gebelik yaşayan anne çocuk doğuramaz.
Dış Gebelik nedir? Dış Gebelikte Hangi Gebelik Testi Yapılır?

Dış gebelik, döllenmiş yumurtanın fallop tüpünde veya rahim dışında bulunan bir yerde gelişmeye başladığı gebelik durumudur.Sağlıklı bir gebelik değildir ve doğumla sonlanmaz.
Fallop tüpü veya rahim dışında bulunan döllenmiş yumurta asla normal bir gebelik ve doğumla sonuçlanmaz.
Kesinlikle tedavi edilmesi gereken bir durumdur.Cerrahi müdahaleye de gerek duyulabilir.
Dış gebelikte , idrarda  yapılan gebelik testleri negatif olabilmesine rağmen kadında tüm gebelik belirtileri görülebilir.
Bu nedenle, dış gebelik şüphesinde  daha hassas ve güvenilir olması nedeniyle, kanda  yapılan gebelik testleri tercih edilmelidir.
Dış gebelik aynı zamanda, geç fark edildiğinde  yaşamı tehdit eden bir durumdur.
Bir şüphede, vakit geçirmeden ileri tahlil ve tedavinin yapılması için bir kadın doğum uzmanına başvurulmalıdır.

Dış gebelik hakkında Tahlil.com editörlerinin sizler için hazırladığı detaylı yazıyı okumak ve dış gebelik belirtileri, nedenleri v etedavisi hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için aşağıdaki bağlantımzı tıklayabilirsiniz:

Dış gebelik nedir, belirtileri, nedenleri ve tedavisi nasıldır?

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
a******* :

Merhabalar hocam. Sevgilim ile adeti bittikten 1 gün sonra, ocağın 19'unda, ayakta, arkasına geçerek sürtünme yolu ile bir ilişki yaşadık. O ay (Şubat ayı) tam olması gereken zamanda düzenli bir şekilde adetini oldu. Bu ay adeti 5 gün gecikti. Test yaptık negatif çıktı. Bir buçuk hafta önce ağır bir şekilde grip geçirmişti ve ilaç kullandı. Ayrıca kansızlığı var.Dış gebelik ihtimali var mıdır.Tşk


Cevap:

Gebelik testi yapılmış.Sonuç da negatif çıkmış.
O halde gebelik olmadığını söyleyebiliriz.

e************ :

Merhaba 3 gün önce Beta-hcg sonucu 2,0 birimi u/l doktor negatif dedi dış gebelik sözkonusu olabilirmi ? cevaplarsanız sevinirim


Cevap:

Sonuç negatif ne iç ne de dış gebelik var.

s********* :

15 gün oldu regl olmuyorum. evde 2 tane test yaptım negatif çıktı. kan testinde de beta hcg:2,00 çıktı dış gebelik olabilirmi. aşırı derece de ishalim yatağa yattığım da karnımın sol yanı çok ağrıyor.


Cevap:

Ne iç ne de dış gebelik var sonucunuz negatif.İshal şikayetiniz devam ederse bir enfeksiyon hastalıkları uzmanına başvurunuz.

Dış gebelik ile ilgili detaylı bilgi almak isterseniz tıklayınız.....

g********* :

Korunmasiz iliski yasadim 12saat snra ertesi gun hapi kullandim ve 10 gun sonra adet donemime denk gelen zamanda kanamam oldu.Regl gibiydi ve5gun surdu.Ama 1aydr goguslermde sisme var.Reglime 4gun kaldi ama hamilelik veya dis gebelik olabilir mi?Eger regl olursam yne de dis gebelk soz konusu mudur?


Cevap:

Eğer adetinde 5 gün veya daha fazla gecikme olursa gebelik testi yapabilirsin.

e********** :

merhaba adetim 3 gün gecikti ancak idrr testi yaptığımda sonuç - çıktı.Salı günü kantesti yaptırmayı düşnüyorum.Benim sorum adet görmem gereken günden sonra normalden farklı olarak sağ ve sol kasığıma birer gün arayla batmaya benzer ince sızılar oluştu.Sizce bu nedendir?Dış gebelik olma olasılığı ?


Cevap:

Öncelikle gebelik olup olmadığını kesinleştirmek için yeniden test yapmanızı öneririz, bu tür sızıların birçok nedeni olabilir..

m******** :

8 haftalık hamileyken dış gebelik dediler ve ameliyat oldum. amelşyatta sağ tüpüm alındı. tam 1 ay oldu yeniden hamile kalmaktan cok korkuyorum tekrar aynı şeyleri yaşarsam ve diger tüpe de bişey olursa diye. yeniden hamile kalmam için en uygun zaman ne zaman ve nelere dikkat etmem gerekir


Cevap:

Öncelikle geçmiş olsun.Bu konuda en doğru bilgiyi sizi muayene edecek ve tüm tahlil bulgularınızı inceleyecek doktorunuz vermelidir.Buradan bu kadar kısıtlı bir bilgiyle size sağlıklı önerilerde bulunamayız.

s***** :

Ultrasonda kese görüldü ancak karın ağrısı şikayetim olduğundan dış gebelik olabilir mi diye korkularım var. Beta HCG değerim 2 gün önce yaptırdığım kan tahlilinde 5503 çıktı ve bugün yapılan tahlilde doktorum 2 ye katlanırsa normal gebelik olduğunu söyledi.Bugünkü sonuç 10000 normal gebelik midir?


Cevap:

Her ne kadar Beta HCG değerleriniz hamilelik bulgusu olsa da, Tahlil.com'da özellikle vurguladığımız konu, ultrason muayenesinde gebelik teyid edilmeden kesin bir hamilelikten söz edilmesinin çok da doğru olmadığıdır.ޞu aşamada doktorunuzun önerileri doğrultusunda kontrollerinizi sürdürün önümüzdeki günlerde yapılacak ultrason muayenesi ve beta hcg gibi diğer tahlillerin sonuçlarını bekleyin.
Aşağıdaki bağlantılardaki konuların da ilginizi çekeceğini umuyoruz.


Gebelik varlığında kese ne zaman ultrason muayenesinde görülür?
http://tahlil.com/gebelikte-kese-ne-zaman-ultrasonda-gorulur

Kimyasal gebelik nedir?
http://tahlil.com/biyokimyasal-gebelik-kimyasal-gebelik-nedir-nasil-anlasilir

Gebelik haftasına göre tahmini Beta HCG değerleri nelerdir?
http://tahlil.com/beta-hcg-testigebelik-tanisinda-yorumlanmasi


s************* :

Dış gebelik nasıl farkedilir? regl düzenini bozar mı?


Cevap:

Dış gebelik olduğunda zaten adet görülmemektedir.Bu nedenle tabii ki adet düzenini bozar.Yukarıdaki yazımızda dış gebeliğe dair detaylı bilgi bulunmakta

?