Kalp Hastaları Nasıl Oruç Tutabilir?

Yayın Tarihi : 2018/05/07 07:11 • Güncelleme Tarihi : 2024/03/15 07:16 •

Her şeyden önce kalp hastası kişi; doktoruyla görüşüp, oruç onayı almalıdır. Akdeniz mutfağı tarzı beslenme uygulanmalıdır.

Kalp Hastaları Nasıl Oruç Tutabilir?

Kalp, tüm vücuda temiz kan pompalayan, kendi çalışma elektriğini kendi üreten, belli bir basınca sahip olmasıyla metabolizmayı düzenleyen organdır. Bu çok yönlü çalışma, kalp hastalıklarını da çeşitlendirir. Dolayısıyla kalp hastalıklarını tek bir kategoride değerlendiremeyiz ve hepsine oruç tutamaz diyemeyiz. Ancak tabii ki kalp hastası olan kişilerin oruç tutarken dikkat etmeleri gereken hususlar olacaktır.

Kalp hastalıklarının bir grubu; oruç tutamayacak risk grubundadır. Bu grubun dışında oruç tutacak kalp hastalarına belli öneriler yapılır ve bu çerçevede oruç tutmaları istenir. Kalp hastası olan kişinin oruç tutup tutamayacağı kararı hekimine aittir. Hekim; gerekli tahlilleri yaptıktan ve hastanın fizyolojik durumunu değerlendirdikten sonra hastası için en doğru uyarıda bulunacak ve buna göre hastasının orucunu uygun görecektir.

Nitekim islam dininde ibadet olarak yapılan bu oruç süreci de hasta olmayanlar yani sağlıklı insanlar için farz (yapılması zorunlu)dır. Yani insan sağlığını tehdit edecek durumlarda zaten oruç tutulmamalıdır. Kalp hastalarının oruç tutarken şikayeti olmasının sebebi; uzun ve zaman zaman sıcak günlerdir.

Bunun dışında iftarda ağır beslenmek de kalp hastaları için önemli sağlık sorunları oluşturur. Bununla birlikte verilen önerilerin tamamı, sadece kalp hastaları için değil, tüm insanların sağlıklı oruç tutması için gerekli unsurlardır.

Her şeyden önce kalp hastası kişi; doktoruyla görüşüp, oruç onayı almalıdır. Akdeniz mutfağı tarzı beslenme uygulanmalıdır. Bu beslenme tarzında; çoğunlukla sebze tüketilmelidir. Sebzeler gerek çiğ şekilde salata olarak, gerek pişmiş şekilde tüketilmelidir. Et grubu besinler haftada belli günler ancak iyi pişmiş şekilde ve yine sebze eşliğinde tüketilmelidir.

Uzun süreli açlıktan sonra ağır ve yağlı yenmemelidir. Mümkünse çorbadan sonra ara verilmeli ve bir süre beklendikten sonra yemeye devam edilmelidir. Hatta mümkünse, çorba ve salata tek başına mükemmel bir iftar menüsüdür. Ayrıca yemekten hemen sonra tatlı yemek yerine, bir süre beklenmeli ve en az bir saat sonra tatlı yenmeli, mümkünse yenmemelidir.

Günlük alınması gereken besin miktarı sahur ve iftar arasına sıkıştırılmalıdır. Tek seferde tüm besinleri yemek, sadece kalp hastaları için değil, tüm insanlar için zararlı bir durumdur.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?