Kan Sayımı Nedir? Kan Sayımı Testi Nasıl Yorumlanır?
Kan sayımı diğer adıyla da hemogram testi laboratuvarlarda en çok çalışılan tahlil türüdür. Otomatik cihazlarda çalışılmaktadır. Aç olmaya gerek olmadan günün herhangi bir saatinde laboratuvarda tahlil edilebilir.Mor kapaklı tüplere alınan kanın cihazda çalışılmasıyla tahlil edilir.Kan sayım testi kan örneği alındıktan sonra 10 dakika içinde sonuçlandırılır ve doktorlarca yorumlanır.
Kan sayımı diğer adıyla da hemogram testi laboratuvarlarda en çok çalışılan tahlil türüdür. Doktorlarca hemen her hastadan istenebilen bir kan tahlilidir.
Tahlil.com'a en çok sorulan kan tahlillerinin başında ise kan sayımı gelmektedir. Tahlil.com olarak başka hiçbir sitede bulamayacağınız Kan Sayımı testinde çalışılan parametreler ve önemine dair bir kılavuz hazırladık.
Kan Sayımı testinde bir çok parametre yani değere bakılır. Bunların bir kısmı önemli ve klinik olarak tanı koymada anlamlı iken fazla klinik önemi olmayan parametrelerde kan sayımı testinde çalışılmaktadır.
Kan Sayımı testinde hastalık tanısında önemi olan parametreleri genel olarak aşağıda bulabilirsiniz.
Kan Sayımı Değerleri Nelerdir?
RBC (red blood cells):
Kırmızı kan hücreleri (Alyuvarlar) Bu parametre oksijen taşıyan hücrelerin miktarını belirtir.
RBC düşükse kişide anemi (kansızlık) veya kan kaybı vardır.
Yüksek olduğu durumlara örnek vermek gerekirse, yüksek rakımlı yerde yaşayan kişilerde RBC yüksekliği görülebilir.
Ayrıca KOAH(Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı) olanlarda,bazı böbrek hastalıkları ve ciddi bir kan hastalığı olan polisitemide de RBC değerinde yükseklik olabilir.
MCH:
Eritrositlerdeki hemoglobin miktarını gösteren bir kan sayım parametresidir.
MCV (mean corpuscular volume):
Kanda oksijen taşıyan hücrelerin ortalama büyüklüğüdür. MCV değeri düşükse eritrositler yani alyuvarlar daha ufaktır.Tam tersi yükilişkie alyuvarlar daha genişlemişlerdir.
Demir eksikliği anemisinde eritrositler küçülür dolayısıyla MCV değeri düşük çıkar.
B12 vitamini eksikliği anemisinde ise eritrositler büyümüştür.Bu nedenle MCV değeri yüksektir.
MCHC: Mean Corpuscular Hemoglobin Concentration:
Kanda eritrosit hemoglobin konsantrasyonunun yüzde olarak ifadesidir.
RDW:
Red Cell Distribution Width kelimelerinin baş harfidir.Eritrosit dağılım genişliği anlamına gelmektedir.RDW yüksekliğine demir eksikliği anemisinde rastlanılmaktadır.
Hgb (Hemoglobin):
Kandaki toplam hemoglobin proteini miktarını gösterir. Anemilerde hemoglobin değeri düşer.Kan fazlalığında ise artar.
Hct (Hematokrit):
Kandaki hemoglobin ve eritrosit miktarının bir ölçüsüdür. Anemi, lösemi, kan kaybı gibi durumlarda Hct değeri düşer.
Kan fazlalığında, sigara içenlerde ve yüksek rakımlı bölgelerde yaşayanlarda ise yüksek çıkabilir.
PLT (Platelets):
Trombositlerdir.Pıhtılaşmayı sağlayan kan hücerelerdir.
Özellikle düşüklüğünde vücutta kanamaya eğilim olabilir ve ciddi sağlık sorunları gelişebilir.
WBC (White Blood Cells-Lökosit):
Beyaz kan hücreleri(Akyuvarlar) dir. Vücudun savunma ve bağışıklık hücrelerinin yani lökositlerin toplam değerini ifade eder. Enfeksiyon hastalığı yada lupus gibi kronik iltihabi hastalıklarda yükselir.
Kan kanseri olan lösemide de yükselir. WBC değeri özellikle lösemide çok yüksek rakamlara çıkmaktadır.Her lökosit yüksekliğinde ise lösemi korkusuna kapılmamalıdır. Hematoloji doktorları gerekli görürlerse periferik yayma adı verilen bir tahlille yüksek çıkan lökosit değerlerini araştırırlar. Düşük değerlerde çıktığında ise lökosit yapımını bozan ciddi bir hastalık vardır. Örneğin bazı kanserlerde, kemik iliği hastalarında ve viral enfeksiyonlarda (grip gibi) wbc değeri düşük çıkar. Bazı lökosit (wbc) türleri de klinik olarak öneme sahiptir.Aşağıda klinik yönden önemli olan bazı lökosit türlerine dair bilgiler bulunmaktadır.
Nötrofil (neu) :
Bakteriyel enfeksiyonlarda artar.
Monosit:
Bazı bakteriyel enfeksiyonlarda,akut enfeksiyonlar sonrası iyileşme dönemlerinde, bazı kan hastalıklarında ve çeşitli ateşli hastalıklarda yüksek çıkabilir.
Lymphocytes: (Lenfositler)
Viral enfeksiyonlarda ve bir takım kronik hastalıklarda artarken HIV enfeksiyonu yani AIDS’te düşer.
Eosinofil: (Eozinofiller)
Allerji potansiyeli olan bireylerde ve bazı paraziter hastalıklarda yükselir.
Basofil:
Lökositler arasında en az bulunanıdır.Klinik olarak tek başına fazla bir anlamı yoktur.Bazı kanser türlerinde aşırı derecede yüksek çıkabilir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
c********** : RBC: 5.63 MCV: 74,8 MCH: 22.8 MCHC: 30,5 RDW: 17.9 BASO% 1.8 Kan tahlilimde yildizli olan yerler kan degerlerim dusukmus ama tam bi aciklama yapilmadi neyim var aciklarsaniz sevinirim Cevap: Tahlil.com'a sorduğunuz test sonuçları hemogram yani kan sayımında çalışılan parametrelerden sadece bir kaçı, bunlar tek başına fazla bir fikir vermez. Hemogram yani kan sayımı testinin sağlıklı olarak değerlendirilebilmesi için kan sayımı sonucundaki tüm parametrelerin birlikte değerlendirilmesi gerekir, diğer kan sayım parametrelerinde belirgin bir sorun yoksa, tahlilinizde kayda değer bir problem olmadığını söyleyebiliriz. Hemogram ( Kan sayımı) tahlilindeki tüm parametreler hakkında detaylı bilgi sahibi olmak, bu konuda sorulmuş benzer soruları ve Tahlil.com uzmanları tarafından verilen cevapları okumak için aşağıdaki bağlantıları ziyaret edebilirsiniz.Kan sayımı( hemogram) tahlilinde yer alan parametrelerdeki kısaltma ve değerler ne anlama geliyor? |
c********** : ben 20 yaşındyım dışkı tahlilinde clostridium difficile toksin-a negatif bu nedemek acaba Cevap: Herhangi bir sorun yok Normal çıkmış sonucunuz |
j**** : yaşım 28 PLT değerim 97 düşük olma söz konusu. tehlike sınırlarındamıyım acaba Cevap: PLT değeriniz o düşük.Bu normal değil, kanamalara karşı bir eğiliminiz olabilir.Bir kan hastalığınız da olabilir.İleri tetkik ve tedavi için bir hematoloji uzmanına başvurmanızda yarar var.PLT düşüklüğü nedenleri ve plt testine dair aşağıda detaylı bilgi bulabilir, bu konuda Tahlil.com'a sorulmuş soru ve cevapları bulabilirsiniz.PLT( trombosit) düşüklüğü nedir?http://tahlil.com/trombosit-plt-sayimiplt-dusuklugu-ve-plt-dusuklugu-durumunda-ne-olur |
a************************* : plt 492 normal değer-200.400lym3,92 normal değer 1,2-3,5 8 yaşında oğlumun kan değeri yüksek çıktı neden kaynaklanabilir Cevap: plt değeri çocuğunuzun yaşına göre normal kabul edilebilir.En doğru bilgiyi çocuğunuzun muayene bulgularını da bilen hekim vermelidir. |
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.