Erken Doğan, Erken Doğuruyor

Yayın Tarihi : 2017/06/23 00:43 • Güncelleme Tarihi : 2021/11/06 20:57 •

Genetik faktör; genlerde bulunan bir özelliğin nesilden nesile aktarılmasıdır.

Erken Doğan, Erken Doğuruyor

Genetik faktör; genlerde bulunan bir özelliğin nesilden nesile aktarılmasıdır. Genetik olduğu bilinen pek çok hastalık veya anormallikler vardır. Bilinenin dışında ise, yeni bir araştırma var.

Son yapılan çalışmalara göre; erken doğumla dünyaya gelen kız çocukları, anne olduklarında da yine erken doğumla karşılaşıyorlar. Bu saptama yapıldıktan sonra, doktorlar önlemini almaya çalışıyor ve uygun tadavi arayışları devam ediyor.

Erken Doğum Neden Olur?

Bebek, anne karnında 40 haftayı tamamladığında, gelişimi tamamlanmış oluyor ve bu süre itibariyle bebeklerin doğumu bekleniyor. Anne karnında bebeğin akciğer gelişimi tamamlandığından itibaren ise, doğan bebek, 40 haftadan önce dahi doğsa, küveze gerek kalmadan, bağımsız bir şekilde hayatını devam ettiriyor. Bu sebeple ortalama 36 haftadan sonra doğan bebekler, normal kabul ediliyor. Ancak bu süreden daha önce doğan bebekler, gelişimlerini tamamlayana kadar küvez desteğine ihtiyaç duyabiliyorlar.

Bu sürelerin kısalması veya uzaması pek çok faktöre dayanıyor. Bunun başlıcası genetik faktördür. Bundan sonraki değişken ise, annenin nasıl bir hayat yaşadığıyla alakalıdır. Anne yoğun çalışıyor ve aşırı yoruluyorsa, ani bir yük kaldırmış veya ani bir şokla karşılaşmışsa, bu durumlar erken doğumla neticelenebiliyor. Annenin erken doğumu neden yaptığı, bebeğin kaderini de belli ediyor. Ortada hiçbir sebep yokken yani bir dış etken olmadan, bebeğin geldiği tarih, kendi doğumunun da ortalama tarihini ortaya koyuyor. Bu da doğum yapma vaktinin genetik olduğu sonucunu ortaya koyuyor. 

Erken doğan bebekte bazı riskler ortaya çıkabiliyor. Bunun engellenmesi için ise, genetik olarak erken doğuma yatkın kadınlarda daha dikkatli olunması gerekiyor. Bu kişiler son aylarında çalışmamalı, stres altına girmemeli, ağır sporlar yapmamalı ve dinlenerek vakitlerini değerlendirmelidirler. Aksi takdirde erken doğan bebek, gelişimini tamamlamak üzere hastane desteğine ihtiyaç hissedebilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?