İnsülin Direnci Tanısında HOMA Testi Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/05/07 10:10 • Güncelleme Tarihi : 2018/10/01 23:49 •
İnsülin Direnci Testi (HOMA testi), diyabet yani şeker hastalığının öncesi dönemde görülen insülin direncini ortaya koymada kullanılan bir tahlil yöntemidir. Bu tahlil temel olarak şeker hastalığı yönünden şüphe duyulan hastalara uygulanmaktadır.
İnsülin Direnci Tanısında HOMA Testi Nedir?

İnsülin Direnci Testi (HOMA testi), diyabet yani şeker hastalığının öncesi dönemde görülen insülin direncini ortaya koymada kullanılan bir tahlil yöntemidir.

Sıklıkla endokrinoloji uzmanlarınca diyabet yönünden risk altında bulunan kişilerden istenir.

HOMA testi sabah aç karına yapılır.İdeal olarak 10 ile 12 saat arası bir açlık sonrası yapılması önerilir.Bir kan tahlilidir.
Kişide insülin direnci var ise vücutta kan şekerini normal değerler arasında tutabilmek adına düzeyini normal aralıkta tutabilmek için insülin hormonu  salınımında artış olmaktadır.

HOMA testinin 2,5 ve üstü değerlerde olması insülin direnci varlığı yönünden tıbbi bilgi vermektedir.Doktorunuz tek başına bu testle çoğunlukla karar vermeyecektir.

İnsülin direnci tanısının koyulmasında,açlık kan şekeri, ağızdan glukoz tolerans testi(OGTT), açlık ve yokluk insülin değerleri gibi testler ve klinik  muayene bulguları da önemlidir.


 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?