Kansızlık (Anemi) Nedir?

Yayın Tarihi : 2017/10/30 09:57 • Güncelleme Tarihi : 2017/10/30 09:57 •
Kırmızı kan hücrelerinin (RBC) sayısı ve/veya bu hücrelerin içerdiği hemoglobin normalin altına düştüğünde kansızlık (anemi) denir
Kansızlık (Anemi) Nedir?

Kırmızı kan hücrelerinin (RBC) sayısı ve/veya bu hücrelerin içerdiği hemoglobin normalin altına düştüğünde kansızlık (anemi) denir.
Anemi, kırmızı kan hücresi sayısı ve/veya hemoglobin düzeylerindeki azalmanın derecesine göre hafif, orta veya şiddetli derecede olabilir. Her yaş, ırk ve etnik gruptaki erkek ve kadında oldukça sık görülen bir durumdur.
Ancak belli bazı kişiler artan bir anemi geliştirme riski altındadır.
Bu kişiler demir ve vitaminlerden fakir diyetlerle beslenenlerle, böbrekhastalığı, diyabet, kanser iltihaplı barsak hastalığı,ailevi kalıtsal anemi öz geçmişi olanları, tüberküloz veya HIV  hastalarını, yaralanma veya cerrahi nedeniyle önemli kan kaybı olan kişileri  içermektedir.

Aneminin oluşumda genellikle iki neden vardır:

1-Demir eksikliği, B vitamini  eksikliği veya aplastik anemide olduğu gibi kırmızı kan hücrelerinin üretiminde bozulma veya azalma,
2-Hemolitik anemide olduğu gibi kırmızı kan hücrelerinin yaşam sürelerinde kısalma  ve artan yıkımları.

Anemi tanı ve tedavisi için tercihen Hematoloji bölümüne baş vurulmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum
h******* :

yıllardır çok kez doktora gittim hormon ilaçları kullandım ama geçmiyor, üniversite hastanesine gittim adetin 3.günü hormon tahlili gerek dediler başka bişey bulamadılar, bir kaç kez LH hormonum yüksek çıkmıştı bir de polikistik over de.. ama ilaçtan başka tedavisi yok mu herşeyi denedim neredeyse..

h******* :

Merhaba, benim 5-6 yıldır adet düzensizliğim var adet günüm en az 15 gün oluyor ve çok oluyorum düzenleyiciler kullandım doğum kontrol hapı bile kullandım, bu yüzden kansız kalıyorum, çok kez gittim doktora ama kesin bir sonuç alamadım hiç., neden olabilir bu yardımcı olursanız sevinirim..


Cevap:

Bunun nedeninin araştırılması için geniş kapsamlı tahlillere gerek var, sırasıyla kadın doğum ve endokrinoloji bölümlerine başvurmalısınız.Tercihen bir üniversite hastanesine gidebilirsiniz.


Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?