Sarkom Nedir?
Sarkom, kötü huylu tümör anlamındadır ve geliştiği dokunun ismi ile adlandırılır. Örnek olarak kemikte oluşan tümör oluşumu osteosarkom olarak isimlendirilir. Osteo; kemik anlamı taşır. Yumuşak dokularda meydana gelmesi en temel özelliğidir. Görülme sıklığı bakımından en az görülen kanser türlerindendir.
Sarkom hücrelerinin yayılması çoğunlukla lenf sistemi yoluyla olur. Tedavisinde cerrahi operasyon, kemoterapi veya radyoterapi uygulanmaktadır.
Lenf Sistemi Nedir?
kalp, her atımını 0,85 saniyede tamamlar. Yani bu; her 0,85 saniyede yeni kan tüm vücuda pompalanıyor anlamını taşır. Buradan da anlaşılacağı gibi, kan sürekli sirkülasyonunu hızlı bir şekilde yapmalıdır. Bu hızlı döngü esnasında dokulardaki atıkları yeterince alamayabilir. Bu durumda zehirli maddeler organlarda ve dokularda birikir, bu da hastalıklara sebep olurdu. Ancak lenf sistemi, tam olarak bu iş için vardır. Lenf sisteminde kan değil, beyaz bir sıvı akar. Bu sıvı, kan dolaşımından ayrı hareket eder ve görevi, kanın toplayamadığı zararlı atıkları toplamaktır. Rengi kırmızı olmasa da, topladığı atıkları o da kalbe gönderir ve yeniden temizlenmesini sağlar. Ayrıca kan kadar hızlı bir akışa sahip olmadığından yavaş ve istikrarlı şekilde temizleme işini yapar.
Lenf sistemi sayesinde;
vücut doku ve organlardaki birikmiş atık maddelerden kurtulur,
ödem ve iltihap oluşumu engellenmiş olur,
yavaş ve kararlı bir dolaşım sıvısı görülür.
Sarkom Nasıl Tedavi Edilir?
Sakom da, her kanserde olduğu gibi, kişide nasıl seyrettiği ve hangi aşamada olduğuna göre tedavisi değişir. Bu sebeple izlenecek yolu doktorunuz belirleyecektir. Ancak standart olarak söylemek gerekirse, bazı sarkomlar kemoterapiye, bazıları da radyoterapiye dirençlidir. Gerekiyorsa her iki tedavi yöntemi de denenebilir. Ayrıca sadece tek bir dokuda görülüyor ve henüz yayılmaya başlamamışsa, ameliyatla o bölgenin temizlenmesi de mümkündür.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.