Gaita Kaçırma Sebepleri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2017/06/22 21:43 • Güncelleme Tarihi : 2021/08/07 05:22 •

Gaita tutamama özellikle yaş ilerledikçe beliren bir hastalıktır

Gaita Kaçırma Sebepleri Nelerdir?

Gaita tutamama özellikle yaş ilerledikçe beliren bir hastalıktır. Sebebi; sfinkter denen makat ucunun zamanla gevşemesidir.

Gaita yapılamadığında parmakla müdahale etmek, makattan ilişkiye girmek sfinkter gevşemesinin en sık görülen sebepleridir.

Sfinkter normalde büzülü halde durur ve gaitanın çıkmasını engeller. Gevşemesi sonucunda da; sızıntılar şeklinde akıtma başlar.

Önlem alınmazsa kişi hasta bezi kullanmak zorunda kalır.

Makat Çıkışı Neden Görevini Yapamaz?

Makat, sindirim atıklarının vücuttan uzaklaştırılma kanalının son kısmıdır. Yani kalın bağırsaktan geçerek, artık işe yaramayacağı kanısına varılan besinlerin posası, makat yoluyla dış dünyaya aktarılır. 

Makat çıkışının büzülmüş kas yapısında olması ise, kalın bağırsaktan dışarıya atılmaya hazır olan gaitanın kaçmasını engellemektir. Bu kas yapısı sayesinde; kişi gaitasını tutabilmekte ve uygun bulduğu zamanda karın kaslarını kasarak bu çıkışı gerçekleştirebilmektedir. İşte bu kas yapısı zarar görüp gevşediğinde, artık tutma işlevi gerçekleşemez. Sızıntı şeklinde başlayan gaita kaçırma durumu, eğer önlem alınmazsa daha büyük boyutta gaita kaçırmaya kadar uzanabilir. 

Makat Kasları Güçlenir mi?

Makat, kas yapısından meydana gelir ve kaslar, kullanıldıkça gelişen yapılardır. Bu bilgiye dayanarak, makat kaslarının güçlenmesi sağlanabilir ve kişi gaita kaçırma durumuyla hiç karşılaşmadan önleyebilir veya gaita kaçırma başlamışsa, daha da ilerlemesini engelleyebilir. Makat kaslarını güçlendirmek, tabii ki düzenli egzersiz yapmaktan geçer. 

Makat Güçlendirme Egzersizi Nasıl Yapılır?

Makat güçlendirme egzersizini yatarak yapabilirsiniz. Bu durumda diğer kaslarınız serbestken, makat kaslarını kasmak daha kolay olacaktır. Bu egzersiz, belli süreler boyunca makat kaslarını sıkıp bırakmak şeklinde yapılır. İlk seanslar 10ar dakika, sıkıp zorlanana kadar beklemek ve bu süre sonunda bırakıp birkaç saniye bekleyip, tekrar sıkmak ve dayanılabildiği kadar beklemek suretiyle yapılır. Yapılması oldukça basittir ve dışarıdan yapıldığı hissedilmez. 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için buraya tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?