Kemik Metastazı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yayın Tarihi : 2016/09/22 10:08 • Güncelleme Tarihi : 2023/05/02 14:01 •

Kanser; bozuk yapıdaki hücrelerin, kontrolsüz biçimde ve hızlıca üreyerek, normal dolaşımı zamanla kısıtlayarak anormal hale getirmesidir. Metastaz ise; vaktinde müdahale edilmeyen kanserli hücrenin yayılmasına başka organlarda da devam etmesidir. 

Kemik Metastazı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kemik metastazı, tümör oluşturan kanser hücrelerinin kemiğe sıçraması halidir. Pek çok kanser ileri evrelerinde kemikte metastaz gösterir. En yaygın kemik metastazı gösteren kanserler; prostat, akciğer ve meme kanseridir. Kemik metastazında kemikler güçsüzleşir ve kolaylıkla kırılmalar yaşanabilir. 

Metastaz Nedir?

Bu sorunun doğru cevaplanması için öncelikle kanserin ne olduğu bilinmelidir. Kanser; bozuk yapıdaki hücrelerin, kontrolsüz biçimde ve hızlıca üreyerek, normal dolaşımı zamanla kısıtlayarak anormal hale getirmesidir. Metastaz ise; vaktinde müdahale edilmeyen kanserli hücrenin yayılmasına başka organlarda da devam etmesidir. Kan, bütün organları dolaşan nihai hayat sıvısıdır. Haliyle bir organda meydana gelen anormal hücreler kana geçerse, bütün vücudu dolaşabilir demektir. Ayrıca kan, kemikle de devamlı madde alış verişi halindedir. Neticede kemik hücrelerinin beslenmesi de kan yoluyla olmaktadır. Kanserlerde bu sebeple kemik metastazı da sık görülür. Kişinin kanserli organındaki kanserli hücreler, kemiğe geçerek bu alana da zarar verirler. 

Kemik Metastazı Nelere Sebep Olur?

Metastaz, zaten hasarlı hücre bölünmesidir. Yani anormal gelişen bir durumdur. Bu sebeple tabii ki kemiklerin bu durumdan etkilenmesi ve zarar görmesi beklenir. Metastazlı kemikler oldukça hassaslaşmış yapılardır. Biz sağlıklı kemiklerin her zaman sağlam ve dayanıklı olduğunu biliriz. Ancak metastazlı kemikler kırılgan ve oldukça güçsüzleşmiştir. Dışarıdan hiç bir etki olmasa dahi kemik erimesi başlamış olacağından, kişide zamanla boyda kısalma, bacakların vücudu taşıyamaması gibi durumlar meydana gelebilir. 

Kemik Metastazı Durdurulabilir mi?

Bu soruya doğrudan net bir cevap verebilmek pek mümkün değildir. Çünkü; kansere her vücudun etkisi ve tedavilere verilen tepkisi aynı değildir. Bu sorunun en doğru cevabını, tedaviyi yürüten hekim verecektir. Ancak kemik güçlenmelerinin kalsiyum ve magnezyum bakımından zengin beslenmek olduğunu biliyoruz. Bu sebeple eğer beslenme ile sağlığın korunması isteniyorsa, bu mineraller bakımından zengin besinlerin tüketilmesi fayda sağlayacaktır. 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?