Kalp Ritim Bozukluğu (Aritmi) Nedir?
Kalp ritim bozukluğunun tıp dilindeki adı aritmidir. Aritmi, kalbin çok hızlı atması (taşikardi) ya da çok yavaş atması (bradikardi) veya düzensiz atması gibi kalp ritim sorunlarını ifade eder. Kalp ritim bozukluğunda kalbin her zamanki elektriksel ritminde bir düzensizlik vardır. Aritmiler her yaşta ortaya çıkabilir ve çoğu kez ciddi sorunlara yol açmazlar. Vücudun kalp kaslarının kasılmasını sağlaması doğal bir elektrik sistemine bağlıdır. Bu sistem kanın kalbe ve kalpten de vücuda akışını sağlar. Normalde elektrik kalp boyunca belli bir yolu takip eder. Ancak elektriğin akışında bir problem ortaya çıkarsa kalp ritmi çok yavaşlayabilir, çok hızlanabilir ya da düzensizleşebilir. Aşırı alkol tüketimi, sigara içmek, stres ve yoğun egzersiz ufak çaplı bir aritmiye neden olabilir. Ancak kalp ritim bozukluğunun en yaygın ve ciddi nedeni, baş tetikleyicileri arasında koroner arter hastalığı, kalp kapak fonksiyon bozukluğu ve kalp yetmezliği olan, kalp hastalığıdır.
Normalde kalp akciğerlere ve vücudun geri kalanına kan taşıyan bir pompa gibi çalışır. Bunun gerçekleşmesi için kalbin düzenli şekilde kasılmasını sağlayan bir elektrik sistemi vardır. Kalpte kasılmaları başlatan elektriksel sinyal, sinüs düğümü denilen bir noktada başlar. Bu nokta kalbin doğal pili gibidir. Sinüs düğümünden çıkan sinyal kalbi dolaşır ve elektriksel bir yol oluşturur. Farklı sinir iletileri kalbin daha yavaş ya da hızlı atmasında belirleyicidir
Aritmiler kalbin elektriksel iletim sistemi ile ilgili sorunlardan kaynaklanır. Ekstra sinyaller oluşabilir, elektrik sinyalleri, engellenebilir ya da yavaşlayabilir, elektrik sinyalleri kalpte farklı ya da yeni bir yol izlemeye başlayabilir. Anormal kalp atışlarının diğer bazı yaygın nedenleri şöyledir: Potasyum ya da diğer minerallerin anormal seviyede oluşu, kalp krizi ya da geçmişteki bir kalp krizi yüzünden zarar görmüş kalp kası, doğuştan gelen kalp hastalığı, kalp yetmezliği veya kalp büyümesi, akciğer hastalıkları, tiroit bezinin çok çalışması (Hipertiroidi) yada az çalışması (Hipotiroidi), yüksek tansiyon, diyabet,stres gibi nedenler sayılabilir. Aritmiler ayrıca çeşitli ilaç veya maddeler nedeniyle de ortaya çıkabilir. Alkol, kafein ya da amfetamin benzeri uyarıcılar, beta bloker ilaçlar, sigara (nikotin),sinir sisteminin davranışlarını taklit eden ilaçlar, bazı besin takviyeleri ve bazı bitkisel takviyeler sayılabilir.
Aritmi belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz; hızlı kalp atışı / çarpıntı, yavaş kalp atışı, düzensiz ya da tekleme hissi veren kalp atışı, göğüs ağrısı, nefes darlığı, aşırı yorgunluk, baş dönmesi, bayılma, soluk beniz, terleme sayılabilir.
Kalp ritim bozukluğu türlerini şu şekilde sıralayabiliriz; Sinüs taşikardisi, Sinüs Bradikardisi, Ektopik Kalp Atışları, Atriyal Fibrilasyon, Supraventriküler Taşikardi, Ventriküler Taşikardi, Ventiküler Fibrilasyon, Kalp Bloğu, Hasta Sinüs Sendromu şeklindedir.
Çoğu aritmiler zararsız olarak kabul edilir ve tedavi gerektirmez. Doktorunuz aritmiyi teşhis ettikten sonra durumun ciddiyetini, ileride size sorun olup oluşturmayacağını ve tedavi gerekip gerekmediği belirleyecektir. Aritmilerin teşhisinde EKG (elektrokardiyografi), Holter EKG, efor EKG, ekokardiografi, kalp kateterizasyonu gibi çeşitli yöntemler kullanılır. Kalp ritim bozukluğu tedavilerinde şu sonuçlar hedeflenir: inme riskini azaltmak için kan pıhtılarının oluşmasını önlemek, kalp hızını nispeten normal seviyelere çekmek, mümkünse, normal kalp ritmini düzenlemek, aritmiye neden olan kalp hastalığını tedavi etmek, kalp hastalığı ve inme için risk faktörlerini azaltmak.
Ciddi bir aritmi söz konusu olduğunda, kalbin normal ritmini geri getirmek için acil bir tedavi gerekebilir. Elektroşok tedavisi (defibrilasyon veya kardiyoversiyon), kısa süreli kalp kalp pili, ağızdan verilen ilaçlar bu tedavi yöntemleri arasındadır. Aritmi şikayetlerinde antiaritmikilaçlar olarak adlandırılan ilaçlar da kullanılabilir. Anormal kalp ritimlerini tedavi etmek için kullanılan kalp pili, elektro şok cihazı ve kardiyak ablasyon gibi başka cihaz veya yöntemler de vardır. Bu tedaviler sorunun kaynağına göre ancak doktorunuz tarafından önerilebilir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|