Kıl Dönmesi Nedir?

Yayın Tarihi : 2017/04/13 12:47 • Güncelleme Tarihi : 2020/05/03 15:45 •
Kıl dönmesi, kuyruk sokumu çukuruna veya nadiren göbek çukuruna düşen kılların cilt altına geçip apseler, akıntılı fistüller, delikler veya kistler oluşturmasıdır.
Kıl Dönmesi Nedir?

Kıl dönmesi, kuyruk sokumu çukuruna veya nadiren göbek çukuruna düşen kılların cilt altına geçip apseler, akıntılı fistüller, delikler veya kistler oluşturmasıdır. Pilonidal sinus veya kist dermoid sakral olarak da bilinir
Özellikle çok kıllı kişilerde ve genç yaştakilerde daha sık görülmektedir..Cilt altına giren kıllar yüzünden ortaya çıkan kronik bir cilt altı enfeksiyonudur.
Kılın sivri uçlu olarak kesilmesine neden olabilecek her şey buna neden olabilir. En sık görülen neden traşla kılların alınmasıdır ayrıca sıkı ve dar çamaşır ve giysiler giyilmesi de kıl dönmesini tetiklemektedir.
Deri içine giren kıl yerel bir enflamasyona neden olabilir.
Sık görülen belirtiler ise,  kuyruk sokumunda veya anüsün arka yukarı tarafında  kaşıntı, akıntılar ve bu yüzden  iç çamaşırların lekelenmesidir. Ayrıca  kuyruk sokumunda az ağrılı sert yumrular veya şişlikler de görülebilmektedir.
Bazı vakalarda hastalar hastalıklarının farkında olmayabilir. Muayene sırasında kuyruk sokumunda tesadüfen fark edilen akıntısız veya çok az akıntılı ama kıl dolu milimetrik delikler halinde fark edilir.
Kıl dönmesi bazen de aniden yükselen ateşle seyreden,üzerine oturulamayan,el dahi değdirtmeyen ,yürütmeyen ,çok ağrılı,büyük  apse şeklinde ortaya çıkabilir. 
Kıl dönmesinin tedavisi cerrahidir.Genel cerrahi uzmanları tarafından yapılır.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?