Glokom (Göz Tansiyonu)

Yayın Tarihi : 2018/03/28 21:39 • Güncelleme Tarihi : 2018/03/28 21:39 •
Glokom, halk arasında Göz Tansiyonu olarak bilinir
Glokom (Göz Tansiyonu)

Glokom, halk arasında Göz Tansiyonu olarak bilinir. Birdiğer adı da Karasu Hastalığıdır. Göz içi basıncının artmasıyla göz sinirinebaskı yapılması sonucu ortaya çıkar.

40 yaş üzerindeki bireylerde hastalığa yakalanma riskiartar. Genetik faktörler de etkilidir. Ailenizde Glokom varsa sizde de oluşmaihtimali vardır. Şeker hastası olan bireylerde, uzağı iyi göremeyen (miyop)bireylerde görülme riski artar. Uzun süreli kortizon kullanan hastalarda yanetki olarak Glokom gözlenebilir. Şiddetli kansızlık ve şok geçirilmesi, migren,yüksek veya düşük tansiyon, göz yaralanmaları hastalığı tetikler.

Belirtiler:

-Akur Glokom Krizi durumu göz tansiyonunun aniden yükselmesiyle oluşur. Gözde kızarıklık, ağrı, bulanık görme artar. Kusma ve mide bulantısı belirtileri eşlik eder.

-Genellikle sabah oluşan baş ağrıları

-Çoğunlukla bulanık görme,görmenin azalması

-Geceleri göz önünde ışıklı halkalar oluşması

-TV izlerken gözlerin ağrıması

Bu belirtilere sahip olan veya risk faktörlerini taşıyan herbirey göz doktoruna muayene olmalıdır. Erken teşhisle hastalığın tedavisiolunmalı ve hastalar, görme sinirindeki hasarın kontrolü için düzenli gözmuayenesine gitmelidir

Tedavide asıl amaç hastanın göz içi basıncını kontrol altınaalmak ve görme kaybını önlemektir. Hastalığın tedavisi üç şekildedir: Lazertedavisi, ilaç tedavisi ve cerrahi tedavi. Hangi yöntemin uygulanacağı, hastayave hastalığın şiddetine göre belirlenir. Tedavi görmeyi tamamen eskiyedöndürmez fakat görme kaybının artışını önler.

İlaç kullanımı yeterli gelmediğinde destekleyici tedaviolarak lazer kullanılır. Lazer 3-4 dakikalık bir operasyon olup herhangi biryan etkisi ve zararı olmaz. Lazer tedavisinin göz tansiyonunu %30’lara kadardüşürebildiği görülmüştür. Lazer altı ayda bir uygulanır ve iki yıla kadardevam edilebilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?