Kış Aylarında Aşırı Terlemek

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/09/13 10:05 •

Vücutta bulunan gözenekler, cildin hava almasından, atıkları uzaklaştırmasından ve vücudun rahatlamasından sorumludur.

Kış Aylarında Aşırı Terlemek

Yaz aylarında aşırı terlemeyi çoğumuz normal kabul edebilir. Ancak kış ayların bile aşırı terlemek, işte bu pek normal karşılanmaz. Bu nedenle kış aylarında bile aşırı terleme sorunları olanların bu konuda ciddi desteğe ihtiyaçları vardır. Aşırı terlemeler bilindiği gibi bütün vucutta olabildiği gibi özellikle el, koltuk altı ve yüz bölgelerinde daha belirgin olmaktadırlar.
Bölgesel olan aşırı terlemelere çözüm mümkündür. Öncelikle buna sebep olan ve olabilen hastalıklarının iyice araştırılması gereklidir. Eğer bir sebep bulunabilirse mutlaka bunun tedavi edilmesi gereklidir. Ancak çoğunda herhangi bir hastalık veya bozukluk tespit edilememektedir.   
Toplumumuzda aşırı terlemenin artık bir tedavisi olduğu bilinci ve bilgisi artmaktadır. Aşırı terlemelerde bilinen belli yöntemler, kremler veya losyonlar, elektrikli su tedavisi (iyontoforez) ve botox yöntemidir. Hepsinin de faydalı olduğu yönler vardır. Ama bahsettiğimiz aşırı terlemeler de özellikle kış aylarında bile olan bu terlemelerde bu yöntem tam başarılı olamamaktadır.
Bu durumda olan hastalarımızın ETS (endoskopik torakal sempatektomi) yönünden bilgilendirilmesi faydalı olacaktır. 
ETS yöntemi cerrahi bir girişimdir. Kaplaı ameliyat olarak bilinir. Küçük deliklerde terlemeye sebep olan sempatik sinirin klipslenmesi ile yapılmaktadır. İşlem ameliyathane şartlarında kısa süren genel anestezi altında yapılmaktadır. Hasta işlem sırasında herhangi ağrı veya sıkıntı çekmemektedirler.
Hastaların tamamına yakını aynı gün içinde taburcu edilmektedirler. Kendi işlerine  ortalama 1 hafta içinde dönebilmektedirler. Cerrahi tedavi ile yapılan sempatik sinirin klipslenmesi sonucu el ve yüz terlemesinde %100 e yakın başarı sağlanmaktadır. Bu başarı oranı koltukaltında daha az görülmektedir.
Cerrahi tedavi sonrası sonuçlar uzun süre (yıllarca) değişmeden aynı ilk günkü gibi devam etmektedir. Ameliyatın ve işlemin yan etkileri çok azdır. Bilinmesi gereken en önemli nokta refleks terlemedir. Bunun bilinmesi ve böyle ameliyat olunması lazımdır. Refleks terleme herkeste görülmez.

Terlemek Neden Var?

İnsan fizyolojisinde her durumun bir anlamı vardır. Terlemek de tabii ki vücut için gerekli bir durumdur. Vücutta bulunan gözenekler, cildin hava almasından, atıkları uzaklaştırmasından ve vücudun rahatlamasından sorumludur. Terleme bir boşaltım yöntemidir. Yani terlemek sadece su boşaltmak değil, vücudun iyon dengesini sağlamak, fazla tuzundan arınmak için de geçerlidir.

Bu surette bakıldığında terlemek faydalıdır ancak istenmeyen terlemeler sosyal hayatı zorlaştırdığı zamanlarda terleme azaltacak yöntemlere başvurulabilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?