Katarakt Körlüğe Sebep Oluyor
Katarakt; göz merceğinin şeffaflığını kaybetmesi neticesinde oluşan bir göz hastalığıdır. En net tedavisi ameliyattır. Tedavi edilmediğinde körlüğe sebep olabilen bu rahatsızlıkta, her hastalıkta olduğu gibi erken tanı çok büyük öneme sahiptir.
Katarakt; göz merceğinin şeffaflığını kaybetmesi neticesinde oluşan bir göz hastalığıdır. En net tedavisi ameliyattır. Tedavi edilmediğinde körlüğe sebep olabilen bu rahatsızlıkta, her hastalıkta olduğu gibi erken tanı çok büyük öneme sahiptir.
Kimler Katarakt Tehdidi Altında?
Doğuştan katarakt; tedavisi en zor ve en tehlikeli katarakt türüdür. Annenin hamilelikte geçirdiği sağlık problemlerinden veya kullandığı ilaçlardan kaynaklı olur. 6 aydan sonra yapılan göz muayenesinde tespit edilir. En kısa sürede ameliyatı yapılmalıdır. Aksi takdirde tedavisi zor olacak ve göz tembelliği kalıcı olacaktır.
Şeker hastaları; katarakt gelişiminin en hızlı görüldüğü gruptur. Kortizon kullanımı ve diğer metabolik ilaçların kullanımı katarakt oluşumunu ve gelişimini hızlandırır. Bu sebeple hiçbir rahatsızlığı olmasa da şeker hastaları belli aralıklarla göz muayenelerini aksatmamalıdırlar.
Yaşlanma; gözler de diğer organlar gibi yaşlandığında fonksiyonlarını yavaşlatabilir. Yaşlanmaya bağlı olarak katarakt gelişimi de oldukça fazla görülmektedir. Hatta en yaygın yaşlı hastalıklarındandır.
Göz hastalıkları olanlar da katarakt tehdidindedir.
Travmalar neticesinde de katarakt gelişebilir. Özellikle kafaya önden alınan darbeler katarakt sebebi olabilir.
Katarakt Gelecekte Daha Çok Körlüğe Sebep Olacak
Dünya sağlık örgütünün araştırmalarına göre Türkiye’de körlüğün % 50 si Dünyada ise % 51 i katarakt kaynaklıdır. Görme bozukluklarının sebepleri arasında da yine ikinci sırada katarakt vardır bu oran da % 33 tür.
Yine dünya sağlık örgütünün açıklamalarına göre; 2020 yılında 40 milyon insanın katarak sebebiyle kör olacağı öngörüsünde bulunulmuştur.
Katarakttan Korunmak Mümkün Mü?
Katarakt sinsi bir hastalıktır ve görme bozukluğu meydana gelene kadar kendini göstermez. Görme bozukluğu meydana geldikten sonra ise hemen ameliyat gerektirir yani, geç kalınmış olabilir.
Özellikle yeni doğanlarda yapılması gereken, bebekleri ilk 6 ay sonunda göz muayenesinden geçirmektir.
Yetişkin çağda ise hiçbir hastalığı olmayanlar 2 yılda bir düzenli göz muayenesinden geçmelidir.
Özellikle; şeker, tansiyon hastalığı olanlar ve sigara tüketenler her yıl gös kontrolünden geçmelidir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.