Prediyabet- Belirtileri ve Nedenleri
Prediyabet diyabet hastalığı öncesi sürece verilen addır. Gizli şeker olarak da bilinen bu dönemde alınan önlemler tip 2 diyabet gelişimini önleyebilir.Bu yazımızda prediyabetin ne olduğu, prediyabet belirtileri ve hangi durumlarda doktora başvurulması gerektiğine dair bilgiler bulabilirsiniz.
Prediyabet Nedir?
Prediyabet, diyabet yani şeker hastalığı öncesi döneme verilen addır. Diyabet gelişmeden önceki bu dönem halk arasında gizli şeker olarak da bilinir. Prediyabet, kan şekerinin normalden daha yüksek olduğu anlamına gelir. Ancak kan şekerindeki bu yükseklik henüz tip 2 diyabet olarak da bilinen şeker hastalığı tanısı koyulacak kadar da yüksek değildir. Burada bilinmesi gereken önemli nokta ise prediyabet sürecinde bulunan kişide (çocuk veya yetişkin) yaşam tarzı değişiklikleri olmaz ise, sürecin sonunda tip 2 diyabet gelişme riskinin yüksek olduğu gerçeğidir.
Prediyabeti olan kişilerde, diyabetin kalp damar sistemine ve böbreklere uzun vadeli zararları da başlamakta olabilir ki bu da istenmeyen bir süreçtir. Bu nedenle diyabete bağlı bu olumsuz sonuçlar ve diyabet gelişimi zamanında alınacak önlemlerle ortadan kalkabilir. İşte bu nedenle tip 2 diyabet gelişimi öncesinde prediyabet aşamasında gerekli tedbirler alındığında hastalık da önlenmiş olur.
Yaşam tarzında zamanında yapılan değişikliklerle birlikte sağlıklı besinler yemek, fiziksel aktiviteyi günlük yaşantımızın bir parçası haline getirmek ve sağlıklı bir kiloda kalmak kan şekeri düzeyinin normale gelmesine yardımcı olabilir.
Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da yaşam tarzındaki olumlu değişiklikler tip 2 diyabetin önlenmesine yardımcı olacaktır. Kan şekeri yüksek olan çocukların da kan şekerleri bu aşamada normale dönebilir.
Prediyabet Belirtileri
Normal koşullarda prediyabetin kendine özel belirti ve semptomu bulunmamaktadır. Ancak yine de tanıyı destekleyecek bazı belirtiler prediyabete bazı bireylerde eşlik edebilir.
Prediyabete eşlik eden belirtilerden birisi vücudun belirli bölgelerinde koyulaşmış cilttir. Etkilenen bölgeler boyun, koltuk altları ve kasıklardır. Bu bölgelerde cilt koyulaşabilir.
Ancak prediyabetten diyabete geçiş olduğunda ise bazı belirti ve semptomlar gözlenebilir. Bunların başlıcalarını birlikte inceleyelim.
Artan susuzluk hissi,
Sık idrara çıkma,
Artan açlık hissi,
Tükenmişlik,
Görmede bulanıklık,
Ayaklarda veya ellerde uyuşma veya karıncalanma,
Enfeksiyona sık yakalanma,
Yaraların yavaş iyileşmesi,
İstenmeyen kilo kayıpları,
Diyabet Şüphesinde Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?
Prediyabet aşamasını geçip başta yukarıda belirtilen belirtiler ve ailede de diyabet öykünüz var ise doktora başvurmanız gerekebilir.
Diyabet konusunda endişeleriniz varsa veya herhangi bir tip 2 diyabet belirtisi veya semptomu fark ederseniz doktora müracaat etmelisiniz. Diyabet için herhangi bir risk faktörünüz varsa kan şekerinize, HBA1C testi ve insülin değerlerinize baktırmanızda yarar vardır.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.