Konversiyon Bozukluğu (Nevrozu) Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Yayın Tarihi : 2020/05/02 22:25 • Güncelleme Tarihi : 2020/05/03 17:00 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
Konversiyon bozukluğu (nevrozu) sık görülen bir psikiyatrik sağlık sorunudur. Konversiyon reaksiyonu adı da verilen hastalığın nedenleri, belirtileri ve tedavisi hakkında aşağıdaki yazımızda detaylı bilgiler bulabilirsiniz.
Konversiyon Bozukluğu (Nevrozu) Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Konversiyon Bozukluğu (Nevrozu) Nedir?

Konversiyon(Dönüşüm)Bozukluğu bir kişinin tıbbi deneyimlerle açıklanamayan körlük, felç ve diğer sinir sisteminin sahip olduğu bir akıl hastalığıdır. Kişi ruh halinden o kadar etkilenmektedir ki psikolojik sıkıntıları sonucunda vücudunda rahatsızlıklar oluşmaya başlar. Yani hastalık sonucu görülen bayılma, felç geçirme vb. durumlar tamamen psikolojiktir ve psikolojik sıkıntılardan kaçmak için hastaların kendi kendine oluşturduğu durumlardır. Kişiler sağlıklı olmalarına rağmen bünyeleri olumsuzlukları kaldıramaz ve böyle tepkiler verir.

Konversiyon Bozukluğu (Nevrozu) Kimlerde Görülür?

Hastalık en çok kadınlarda ve aşırı duygusal insanlarda (hayır demekte zorlanan, sessiz, kibar, karşısındaki incitmek istemeyen insanlar) görülür. Her yaşta görülmesi olası olan hastalık çocuklarda çok nadir görülür. En çok ergenlik ve gençlik dönemlerinde ortaya çıkmaktadır.

Konversiyon Bozukluğu Nedenleri Nelerdir?

Konversiyon bozukluğu belirtileri psikolojik bir çatışma sonucu ortaya çıkabilir. Belirtileri genellikle bir psikolojik travma sonrası ortaya çıkar. Aşağıda belirtilen belirtilere sahip olan insanlar konversiyon bozukluğuna yakalanma şansına sahiptir:

• Tıbbi bir hastalık
• Disosiyatif Bozukluk(gerçekten amaçsız bir şekilde kaçmak)
• Kişilik bozukluğu( belirli sosyal durumlarda beklenen duygu ve davranışları gösterememe)

Bu duruma sahip olan insanlar kendilerini hasta olmak için kasıtlı olarak yaralamaz ve semptomları hakkında yalan söylemez. Bazı insanlar bu hastalığın gerçek olmadığına inandıkları için bu hastalığa sahip insanların kafalarında kurguladıklarını söylerler. Fakat bu durum gerçektir ve dise neden olmaktadır.
Fiziksel semptomların, kişinin içinde hissettiği çatışmayı çözme girişimi olduğu düşünülmektedir. Örnek olarak, şiddet içeren duygulara sahip olmanın kabul edilemez olduğunu düşünen bir kişi, birine vurmak istediği için kızgın olduğundan kollarında uyuşma hisseder. Biri hakkında şiddet içeren duygulara sahip olmasını kabullenmek ve bu duruma izin vermek yerine kollarında uyuşma belirtisi yaşar.

Konversiyon Bozukluğu Belirtileri:

• Körlük
• Konuşamama
• Uyuşma
• Felç
• Aniden başlayan zayıflatıcı bir sendrom
• Belirti sonrası iyileşen bir psikolojik problem
• Ciddi bir belirti sonucu ortaya çıkan kaygı eksikliği

Konversiyon Bozukluğu Tedavisi:

Konuşarak yapılan terapi ve stres yönetimi hakkında eğitim semptomları azaltmaya yardımcı olur.
Bu hastalıktan etkilenen vücut bölümü veya fiziksel fonksiyon, hastalık belirtileri geçene kadar fiziksel veya ergoterapi tedavisi gerekmektedir. Örneğin, felçli bir kolun gücünü kaybetmemesi için egzersiz yapmak gerekmektedir.
Görünüm(Prognoz)
Semptomlar günlerce hatta haftalarca sürebilmektedir. Hastalığın belirtileri yaşama tehdit olmazken komplikasyonlar kuvvetten düşürücü olabilmektedir.

Ne Zaman Profesyonel Yardım Alınmalı?

Siz veya tanıdığınız biri konveksiyon bozukluğuna sahipse belirtiler ortaya çıktığı zaman anında bir psikiyatristen yardım alın.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?