Kornea Zedelenmesinde Tedavi Nasıldır?
Kornea gözün en üst katmanında yer alan ve gözü dış çevreden koruma ile görevli saydam tabakadır. Ani darbe veya bazı hastalık etkenleri gibi sebeplerden dolayı kornea üzerinde zedelenme ve yırtılmalar görülmektedir.
Bu durumda göz hassaslaşmakta hatta görme yetisini dahi kaybedebilmektedir.
Kornea içerisinde onarımı destekleyen damarlar yer almadığı için kendini yenileme şansı oldukça düşüktür. O nedenle korneası zedelenmiş kişilere uygun donörlerden kornea alınarak nakledilir.
Kornea Nakli İşlemi Nasıl Yapılır?
Kornea naklinin uygulanma stilleri vardır. Bu stiller; tam kat kornea nakli, DALK (korneanın üst katmanı nakli), DMEK (korneanın alt katmanı nakli) dir.
Tam Kat Kornea Nakli Nasıl Uygulanır?
İşlemde anestezi uygulanır. Hastanın durumuna göre anestezi, genel ve ya lokal olarak tercih edilebilir.
Anestezi uygulanan hastanın göz çevresi dezenfekte edilir ve steril örtülerle kaplanır.
İşlem yapılacak kornea merkezi işaretlenir.
Trepan isimli alet ile kornea merkezinde 7mm çaplı dairesel bir kesi yapılır ve kornea merkezi çıkarılır. Trepan; vakumlu bir alettir ve yuvarlak bir bıçak içerir. Bu sayede kornea merkezi kolaylıkla kavranıp çıkarılabilir.
Punch adı verilen alet de, vericiden, yine dairesel bıçak ile vakumlayarak verici korneayı alır ve alıcı yatağına uygun şekilde yerleştirilir.
Birleşme neticesi dikişler atılarak verici korneanın yeni yatağına sabitlenmesi sağlanır.
Son olarak göze antibiyotik içerikli ilaç ile pansuman yapılır ve işlem tamamlanır.
Koruyucu bandaj kullanılarak göze dışarıdan zarar gelmesi engellenir.
Bu işlemler toplamda 30 – 40 dakika sürer. Bir haftalık süreçte batma, ağrı, kaşıntı normal tepkilerdir. Dikişler genel olarak bir sene sonunda yapılan kontrollerle birlikte alınır.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.