Kök Hücre Yardımıyla Kornea Tedavisi

Yayın Tarihi : 2015/06/08 06:33 • Güncelleme Tarihi : 2024/02/14 08:15 •

Br hücre yığını iken, farklı alanlarda, farklı işler yapabilmesine hücrenin başkalaşma, farklılaşma özelliği denir. Bu özellikler, kişi yetişkin oldukça kaybolur.

Kök Hücre Yardımıyla Kornea Tedavisi

Kök hücre kullanımının yakın gelecekte pek çok hastalığın tedavi edicisi olarak uygulanacağı ümidi hızla güçlenmektedir. Yapılan çalışmalar elde edilen bazı kök hücrelerinin korneayı oluşturan hücrelere dönüşebildiğini desteklemektedir. Bu sayede laboratuvar ortamında üretilen kornea tabakaları ile zedelenmiş kornea tabakaları rahatlıkla tedavi edilebilecektir.

Kök Hücre Nedir?

Kök hücre; canlının en üretken hücreleri anlamına gelir. Annenin yumurtası ve babanın spermi birleştiğinde, iki çekirdekli tek bir hücre meydana gelir. Bu hücre, devamlı olarak bölünmeler geçirerek bir hücreler yığını şeklini alır.

Bu hücreler yığını, bu aşamadan sonra başkalaşımlar geçirmeye başlar. Yani birbirinin tıpkısı olan, aynı DNA ya sahip hücreler ayrışmaya başlar ve bebeğin; kalbini, kafasını kollarını ve bacaklarını oluşturur. Bundan sonra da değişim devam eder; bebeğin cinsiyetini, iç organlarını, beyin hücrelerini ortaya koyar. Bu sirkülasyon devam ederken, bebek tam bir insan olma ve bu organları kullanma yetisinde olduğunda doğum gerçekleşir.

İşte bir hücre yığını iken, farklı alanlarda, farklı işler yapabilmesine hücrenin başkalaşma, farklılaşma özelliği denir. Bu özellikler, kişi yetişkin oldukça kaybolur. Yani bacağında yara olan bir çocuğun morluğu iki günde geçerken, aynı yaraya sahip bir yetişkin bir haftadan önce iyileşemez. İşte bu, hücrelerin başkalaşım özelliğini ortaya koyar.

Başkalaşım; en fazla anne karnındadır. Dünyaya geldikten sonra bu özellik git gide azalır. Kök hücre, bebeğin anne karnında iken, onu besleyen göbek bağından alınabilen, başkalaşma özelliği en çok olan yapıdır. Kök hücre üzerindeki araştırmalar devam ederken, bir yandan da kullanılmaktadır. Günümüzde kanser tedavisinden saç ektirmeye, yaşlılık izlerini ortadan kaldırmaktan organ yetmezliğine kadar pek çok alanda kök hücre kullanılırken; artık kornea tedavilerinde de kök hücrelerden yararlanılmaktadır.

Kök hücrenin daha çok sırları ortaya çıktığında, kullanım alanları da artacaktır.

Kornea Nasıl Bir Tabakadır?

Kornea; gözün etrafında görülen beyaz tabakadır. Bu tabaka, göz bebeğine geldiğinde incelik ve bombe bir şekil alır. Bu sayede gözün ışığı kırmasını ve görmesini sağlayan başlangıç organıdır. Korneada meydana gelen bozukluklar, göz kusurlarını beraberinde getirirler. Bu göz bozukluklarını çözmek için artık kök hücre tedavisi uygulanmaya başlanmıştır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?