Orşit Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2017/07/26 11:54 • Güncelleme Tarihi : 2017/07/26 11:54 •
Orşit hastalığı  testislerin mikroorganizmalara maruz kalmasıyla oluşan bir enfeksiyon hastalığı olup erkeklerde sık olarak görülebilmektedir
Orşit Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Orşit hastalığı  testislerin mikroorganizmalara maruz kalmasıyla oluşan bir enfeksiyon hastalığı olup erkeklerde sık olarak görülebilmektedir. Orşit, daha çok viral daha az ise  bakteriyel nedenli bir enfeksiyondur. Hastalığa etken olan mikroorganizmalar testislere kan yoluyla ulaşır. Viral orşitlerin ençok karşılaşılan etken kabakulaktır.
Daha az oranda Koksaki B virüsü da orşite yol açabilir. Bakteriyel orşit oldukça seyrek gösterilen bir tablo olup genelde  epididimitle birliktedir ve belirtileri aynıdır.

Orşit Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın belirtileri; kabakulakorşitinde testislerdeki ağrı ve şişlik parotit başlangıcından 5-10 gün sonrabaşlar,vak'aların %75’i  tek taraflıdır.Klinik seyri bazen sadece ağrı ve şişlikle sınırlı iken bazı vak'alarda da ateşbulantı, kusma tabloya eşlik edebilir.
Hafif vak'alar bir ağır vak'alar 3 hafta 1ay gibi bir süreyle  iyileşir. Bakteriyelorşitte başlıca bulgular ateş, bulantı, kusma testislerde ağrı ve şişliktir.Ağrı sıklıkla inguinal bölgeye yayılır. 
Hastalığın tanı ve tedavisi üroloji uzmanlarınca yapılmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?