Laboratuvar Tahlilleri İçin Kan Verirken Nelere Dikkat Edelim?

22.06.2018 08:00 | Güncelleme: 21.02.2020 02:33 | Yazar: Dr. Cem Argun
Laboratuar tetkiklerinde doğru sonuç alabilmemiz için kan örneği verirken dikkat etmemiz gereken bazı önemli noktalar vardır. Bu konuda gereki dikkat gösterildiğinde aynı zamanda laboratuvar test sonuçları da çok daha sağlıklı bir şekilde yorumlanacaktır.
Laboratuvar Tahlilleri İçin Kan Verirken Nelere Dikkat Edelim?
A

Laboratuar tetkiklerinde doğru sonuç alabilmemiz için kan örneği verirken dikkat etmemiz gereken bazı önemli noktalar vardır.
Kan örneğinin verilme zamanı, açlık-tokluk durumu, sigara içimi, alkol alımı, çay-kahve-kola gibi içeceklerin tüketilmesi, egzersiz, ilaç kullanımı, aşırı stres durumu gibi birçok faktör test sonuçlarını etkiler.
Bazı özel testler hariç tüm tetkikler için 10-12 saat açlık sonrası sabah kan verilmesi uygun olur. Özellikle vitamin B12, folat, ferritin ve TSH gibi tetkikler için sabah kan alınması önemlidir.
Oral glukoz tolerans testi (şeker yükleme testi) gibi bazı özel tetkikler ise randevulu ve özellikle sabah yapılması gereken tetkiklerdir. Hastaların özel bir koşul belirtilmedikçe kan vermeye gelirken aç olması gereklidir, ancak su içilebilir.
Şekersiz dahi olsa çay, kahve, kola gibi içecekler tüketilmemeli ve sigara içilmemelidir. Aşırı egzersiz sonrası kan verilmesi de sakıncalı bir durumdur. Laktat, AST, LDH, CK gibi parametreler egzersizden etkilenir. Egzersiz sonrası kan verilmek durumunda kalınırsa en az 30 dakika dinlendikten sonra kan örneğinin alınması gerekir.
Bazı ilaçların alımı da test sonuçlarını etkileyebilir, hastaların kan tahlili yaptırmadan önce kullandıkları ilaçları doktorlarına bildirmesi gereklidir.
İlaç düzeyi tetkikleri için kan verme zamanı çok önemlidir, hastaların ilaç düzeyi tetkiki yaptırmadan önce doktorlarından detaylı bilgi almaları önemlidir.
Kan örneği vermeden önce veya verme esnasında aşırı stresli olma durumu da sonuçları etkileyebilir. Özellikle kortizol, plazma katekolaminleri gibi strese bağlı olarak değişiklik gösteren hormonların düzeyleri farklılık gösterebilir. Kan örneği vermeden önce hasta dinlenmiş ve sakin olmalıdır.
Kan alma işlemi sırasında da rahat bir pozisyonda oturmalı ve işlem sakin bir ortamda gerçekleştirilmelidir.
Kan vermeden önce bu hususlara mümkün olduğunca dikkat edilmeli ve tetkik sonuçları etkileyebileceği unutulmamalıdır.

YORUM YAP

Yorum yapilmeniz için üye girişi yapmalısınız. Giriş yapmak için tıklayınız...

YORUMLAR

| 22.06.2018 07:54

[...] kullanımı gibi faktörler tahlil sonuçlarına etki yapabilir.Sitemiz yazarlarından Biyokimya Uzmanı Dr.Ayşe Özden Soydaş son yazısında bu konuda dikkat edilmesi gerekenleri sizler için [...]

Tahlil.Com | 21.11.2011 07:56
yani tokluk olabilir değilmi hocam
| 04.08.2017 11:54

Hocam merhaba ben aids testi yaptıracağım bunun için açlık tokluk fark eder mi? Cevabınız için şimdiden sağ olun

Tahlil.Com | 21.11.2011 07:50
Hayır farketmez
Erdem | 23.01.2017 12:58

Merhaba, HIV RNA PCR testi yaptırmak istiyorum.
Ancak Tetradox 10 mg kapsül antibiyotik kullanıyorum.
Antibiyotik kullanımı testi sonuçlarına etki eder mi?

Tahlil.Com | 23.01.2017 12:58
HIV RNA PCR sonuçlarına kullanmış olduğunuz hiç bir etki yapmaz.
fidanucuz | 16.11.2014 01:37

endokrinoloji bölümüne gittim aç ve tok karna kan aldılar doktor bana 2 hap verdi akşam 11 de içip sabah 8 de tekrar kan vereceksin dedi ama ilaç ne için içiliyor merak ettim bilgi alabilirmiyim

Tahlil.Com | 16.11.2014 02:01

Tahlil.com temel olarak tahlil yorumlayan bir sağlık sitesidir. Bunun dışında Hamile miyim? ve Hangi Doktora Gitmeliyim? konularında da danışmanlık hizmeti vermektedir. Doktorunuzun verdiği ilaç tedavisi konusunda ise prensip olarak yorum yapmayı doğru bulmuyoruz.Bu konuda tedavinizi planlayan doktorunuza danışmalısınız.

naz | 27.09.2014 02:30

Merhaba ben hipotiroidi hastasıyım acaba tsh testinden önce ilacımı kullanmalı mıyım yoksa ilacı kullanmadan mı kan testimi yaptırmalıyım konu hakkında yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim.

Tahlil.Com | 27.09.2014 06:51
Kan verdikten sonra ilacınızı kullanmalısınız..
p_gulozdemir | 01.06.2014 10:33

Merhaba benim 11 aylık bebeğim var kan tahlili biraz kafamı karıştırdı bazıları yüksek gözüküyor neden ? Teşekkür ederim wbc 14.3 HGB 11.3 HCT 35 MCV 70.9 MCH 23.9 NEUT 28.4 LYM 64.5 MON 5.1 LYM# 9.22

Tahlil.Com | 03.06.2014 08:50
Bebeğinizde kansızlık var, şu anda bir enfeksiyon geçiriyor ise sonuçları uyumludur..
jason | 01.06.2014 09:04

merhabalar açlık kan şekeri testine girmeden önce alınan 40mg dideralin yarısı kan şekerine ne kadar etki etmektedir?glukoz108(70-110)çıktı.teşekkürler

Tahlil.Com | 01.06.2014 10:20
Etkisi yoktur..
serkan.yildirimer | 09.01.2013 03:36

Merhaba 3 gün içinde burun ameliyatı olacağım ve askerim doktorum devlet hastanesinden kan testi almamı istedi yarın sabah kan testi yaptıracağım ve tabiki aç olarak bu akşam alacağım alkol testlerde sıkıntı yaşamama neden olur mu çok acilk cevap istiyorum duruma göre alkol almayacağım

Tahlil.Com | 10.01.2013 10:22
Alkol almayın tabii ki
tracker | 15.08.2012 04:41

Merhabalar, 6 saat açlık sonrası sabah kan yağları ile ilgili tahliller yaptırdım. Trigliserid: 250(ref 35-160, Total Kolesterol: 244(ref 125-200), HDL: 34(ref 35-55, LDL: 160(ref <130), Glikoz(Açlık): 129(ref 65-110). Değerlerim daha önceki senelerdeki değerlerimden oldukça yüksek. Yorumlayabilir misiniz lütfen, teşekkürler

| 18.11.2011 03:30

Merhaba, ben vejetaryenliğe başladım 4 ay önce. Demir ve protein başta olmak üzere her tür mineral, vitamin değerlerimi takip etmek için düzenli olarak kan tahlili yaptırmayı düşünüyorum.

1-Bir vejetaryenin kaç ayda bir tahlil yaptırması uygundur?

2- Alınan gıdalarla bağlantılı her tür değerin tespit edildiği bir tahlil varsa özel ismi nedir? Yoksa her biri için farklı tahliller mi yaptırmak gerekir?

Bilgi verebilirseniz sevinirim. Teşekkürler.

Tahlil.Com | 18.11.2011 11:13
Bir dahiliye uzmanına başvurun önce.Klinik durumunuza gör esizi yönlendirecektir
DAHA FAZLA GÖSTER
Diabet Hastalığı Takibinde HbA1c Testi Değerlendirilmesi
HbA1c testi kronik  ve sistemik bir hastalık olan diabet ( şeker hastalığı)  takibinde en önemli tahlil yöntemlerinden  birisidir
Prostat Muayenesi Nasıl Yapılır?
Tıpta önemli bir yere sahip bu muayene şekli hastalar tarafından aksatılabilmekte veya hastalar  ikinci kez yaptırmaktan kaçınabilmektedir
Fetüsün göbek kordonundan kan örneği alınması (kordosentez)
Kordosentez testi, ultrason ve amniyosentez gibi testlerle tanı koyamadığımız durumlarda gebelerde yapılmaktadır
EMA Testinin Değerleri Tedavilere Nasıl Cevap Verir?
EMA; endomysial antikoru anlamındadır
Üreaz Testi Nedir? Üreaz Testi Pozitifliği Ne Anlama Gelir?
Helicobacter pylori, bulunduğu yerde kronik enflamasyona neden olan, midenin çeşitli yerlerine yerleşen, mikroerofilik bir bakteridir
Hangi Hormon ve Tahlil Hangi Hastalıklarda Önemlidir?
Hastalık tanı, tedavi ve takip aşamasında pek çok tahlilden yararlanılır
tahlil.com
tahlil.com
tahlil.com