Laboratuar tetkiklerinde doğru sonuç alabilmemiz için kan örneği verirken dikkat etmemiz gereken bazı önemli noktalar vardır.
Kan örneğinin verilme zamanı, açlık-tokluk durumu, sigara içimi, alkol alımı, çay-kahve-kola gibi içeceklerin tüketilmesi, egzersiz, ilaç kullanımı, aşırı stres durumu gibi birçok faktör test sonuçlarını etkiler.
Bazı özel testler hariç tüm tetkikler için 10-12 saat açlık sonrası sabah kan verilmesi uygun olur. Özellikle vitamin B12, folat, ferritin ve TSH gibi tetkikler için sabah kan alınması önemlidir.
Oral glukoz tolerans testi (şeker yükleme testi) gibi bazı özel tetkikler ise randevulu ve özellikle sabah yapılması gereken tetkiklerdir. Hastaların özel bir koşul belirtilmedikçe kan vermeye gelirken aç olması gereklidir, ancak su içilebilir.
Şekersiz dahi olsa çay, kahve, kola gibi içecekler tüketilmemeli ve sigara içilmemelidir. Aşırı egzersiz sonrası kan verilmesi de sakıncalı bir durumdur. Laktat, AST, LDH, CK gibi parametreler egzersizden etkilenir. Egzersiz sonrası kan verilmek durumunda kalınırsa en az 30 dakika dinlendikten sonra kan örneğinin alınması gerekir.
Bazı ilaçların alımı da test sonuçlarını etkileyebilir, hastaların kan tahlili yaptırmadan önce kullandıkları ilaçları doktorlarına bildirmesi gereklidir.
İlaç düzeyi tetkikleri için kan verme zamanı çok önemlidir, hastaların ilaç düzeyi tetkiki yaptırmadan önce doktorlarından detaylı bilgi almaları önemlidir.
Kan örneği vermeden önce veya verme esnasında aşırı stresli olma durumu da sonuçları etkileyebilir. Özellikle kortizol, plazma katekolaminleri gibi strese bağlı olarak değişiklik gösteren hormonların düzeyleri farklılık gösterebilir. Kan örneği vermeden önce hasta dinlenmiş ve sakin olmalıdır.
Kan alma işlemi sırasında da rahat bir pozisyonda oturmalı ve işlem sakin bir ortamda gerçekleştirilmelidir.
Kan vermeden önce bu hususlara mümkün olduğunca dikkat edilmeli ve tetkik sonuçları etkileyebileceği unutulmamalıdır.
[...] kullanımı gibi faktörler tahlil sonuçlarına etki yapabilir.Sitemiz yazarlarından Biyokimya Uzmanı Dr.Ayşe Özden Soydaş son yazısında bu konuda dikkat edilmesi gerekenleri sizler için [...]
Hocam merhaba ben aids testi yaptıracağım bunun için açlık tokluk fark eder mi? Cevabınız için şimdiden sağ olun
Merhaba, HIV RNA PCR testi yaptırmak istiyorum.
Ancak Tetradox 10 mg kapsül antibiyotik kullanıyorum.
Antibiyotik kullanımı testi sonuçlarına etki eder mi?
endokrinoloji bölümüne gittim aç ve tok karna kan aldılar doktor bana 2 hap verdi akşam 11 de içip sabah 8 de tekrar kan vereceksin dedi ama ilaç ne için içiliyor merak ettim bilgi alabilirmiyim
Tahlil.com temel olarak tahlil yorumlayan bir sağlık sitesidir. Bunun dışında Hamile miyim? ve Hangi Doktora Gitmeliyim? konularında da danışmanlık hizmeti vermektedir. Doktorunuzun verdiği ilaç tedavisi konusunda ise prensip olarak yorum yapmayı doğru bulmuyoruz.Bu konuda tedavinizi planlayan doktorunuza danışmalısınız.
Merhaba ben hipotiroidi hastasıyım acaba tsh testinden önce ilacımı kullanmalı mıyım yoksa ilacı kullanmadan mı kan testimi yaptırmalıyım konu hakkında yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba benim 11 aylık bebeğim var kan tahlili biraz kafamı karıştırdı bazıları yüksek gözüküyor neden ? Teşekkür ederim wbc 14.3 HGB 11.3 HCT 35 MCV 70.9 MCH 23.9 NEUT 28.4 LYM 64.5 MON 5.1 LYM# 9.22
merhabalar açlık kan şekeri testine girmeden önce alınan 40mg dideralin yarısı kan şekerine ne kadar etki etmektedir?glukoz108(70-110)çıktı.teşekkürler
Merhaba 3 gün içinde burun ameliyatı olacağım ve askerim doktorum devlet hastanesinden kan testi almamı istedi yarın sabah kan testi yaptıracağım ve tabiki aç olarak bu akşam alacağım alkol testlerde sıkıntı yaşamama neden olur mu çok acilk cevap istiyorum duruma göre alkol almayacağım
Merhabalar, 6 saat açlık sonrası sabah kan yağları ile ilgili tahliller yaptırdım. Trigliserid: 250(ref 35-160, Total Kolesterol: 244(ref 125-200), HDL: 34(ref 35-55, LDL: 160(ref <130), Glikoz(Açlık): 129(ref 65-110). Değerlerim daha önceki senelerdeki değerlerimden oldukça yüksek. Yorumlayabilir misiniz lütfen, teşekkürler
Merhaba, ben vejetaryenliğe başladım 4 ay önce. Demir ve protein başta olmak üzere her tür mineral, vitamin değerlerimi takip etmek için düzenli olarak kan tahlili yaptırmayı düşünüyorum.
1-Bir vejetaryenin kaç ayda bir tahlil yaptırması uygundur?
2- Alınan gıdalarla bağlantılı her tür değerin tespit edildiği bir tahlil varsa özel ismi nedir? Yoksa her biri için farklı tahliller mi yaptırmak gerekir?
Bilgi verebilirseniz sevinirim. Teşekkürler.