İdrar Proteini Testi Nedir? Hangi Durumlarda İstenir?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 18:00 • Güncelleme Tarihi : 2020/05/04 19:09 •
İdrar proteini testi,  idrarda normalde atılmaması gereken ancak  hastalık durumlarında ortaya çıkabilen protein miktarını ölçme amacıyla doktorlarca istenmektedir.
İdrar Proteini Testi Nedir? Hangi Durumlarda İstenir?

İdrar Proteini Testi Nedir?

İdrar proteini testi,  idrarda normalde atılmaması gereken ancak  hastalık durumlarında ortaya çıkabilen protein miktarını ölçme amacıyla doktorlarca istenmektedir. Normal idrar tahlininin bir parçası olarak stik yöntemi ile ölçülen yarı kantitatif yöntemde, random idrar kullanılır.
24 saatlik idrarda ise 24 saat boyunca atılan protein miktarı ölçülür. Rastgele idrardaki protein miktarı, protein ve kreatinin oranı olarak da raporlanabilir.
Yetişkinlerde 24 saatlik idrar toplamak çok sıkıcı, çocuk ve bebeklerde ise zor olabilir, bu yüzden rastgele idrarda protein-kreatinin oranı testi, 24 saatlik testin yerini alabilir.

Kreatinin kas metabolizmasının bir ara ürünüdür ve normalde sabit bir oranda oluşur. Rastgele idrarda protein ile aynı zamanda kreatinin ölçümü yapılıp çıkan protein/kreatinin oranının doğruluğu 24 saatlik idrarın protein miktarına yaklaşır.
Albümin karaciğerde üretilen bir proteindir ve kan protein miktarının  %60 ını oluşturur. Geri kalanı immünoglobulinleri içeren globulinlerden oluşur.

Proteinler genelde idrarda bulunmaz. Böbrekler (kaburgaların altında vücudun arka kısmında iki organ) kanı filtreler,atıkları uzaklaştırır ve onları idrarla vücut dışına atar. Eğer böbrek fonksiyonları normalse bu proteinler tutulur ve kana geri döner.
Bununla beraber eğer böbrekler hasar görürse filtrelemede daha az etkili olur ve idrarda saptanabilir miktarda protein bulunmaya başlar.
İlk önce küçük moleküllü albüminler saptanır.
Eğer hasar devam ederse saptanan protein miktarı artar ve globülinlerde kaybedilmeye başlarlar. Proteinüri, diyabet , hipertansiyon gibi hastalıklarda kronik hastalıklarda sıkça görülür, artan protein miktarı böbreğe hasar verir .Erken dönem böbrek hasarında hasta genelde asemptomatiktir.

Hasar ilerlerse veya protein kaybı artarsa hastada ödem (sıvı retansiyonu ve şişme), kısa nefes alış,mide bulantısı,ve halsizlik gibi semptomlar ortaya çıkar. Fazla protein yapımı ile giden multiple myelom gibi hastalıklar da proteinüriye sebeb olabilir. 

Diyabet ve hipertansiyon gibi hastalıklarda idrarda albümin görülmesi (albüminüri) böbrek hasarının sensitif bir belirtecidir. Bundan dolayı doktor idrarda total protein yerine spesifik olarak albümin isteyebilir. (mikroalbümine bakınız)

İdrarda Protein Testi İçin Numune Nasıl Alınır?

Test için numune nasıl toplanır?
Temiz bir kaba rastgele bir idrar örneği doldurulur. 24 saatlik idrar için 24 saatlik tüm idrar toplanır. Bu sürede idrarın soğutulması önemlidir. Toplayıcı kabın içinde koruyucu madde olmamalıdır

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?