Meme Ucu Akıntısı Kanser Habercisi Olabilir mi?

Yayın Tarihi : 2015/03/05 16:16 • Güncelleme Tarihi : 2021/12/05 20:01 •

Meme ucunda zaman zaman akıntıların görülmesi olağandır

Meme Ucu Akıntısı Kanser Habercisi Olabilir mi?

Meme ucunda zaman zaman akıntıların görülmesi olağandır. Kısa süreli ve dönemsel olarak görüle bu akıntılar şeffaf ve kokusuzdur. Çoğunlukla hissedilmeyecek miktarlardadır. Kanser belirtisi sayılabilecek meme ucu akıntıları ise sütyende iz bırakacak belirginlikte sarımtrak renkte ve hafif kokuludur. Bu akıntılara çoğunlukla göğüste elle hissedilen kistik yapılar da eşlik eder. Bu durumda mutlaka ilgili doktora başvurularak gereken inceleme yapılmalıdır. 

Memeden Gelen Her Akıntı Kanser midir?

Kadınlarda üreme sistemi öyle mükemmeldir ki; bir annenin doğum sancıları başladığı anda, meme kasları da bunu anlar ve süt üretme hazırlığına başlar. Bu sayede doğum yapan anne, birkaç saat içinde süt üretimine başlar (sezaryen doğumda daha geç süt salgılanmasının sebebi budur. Rahim kasılması olmadığından, meme bezleri doğumun gerçekleştiğini hemen anlayamaz).

Bu sistemde, süt üretmeyi öğrenmiş meme, zaman zaman bu kanalları yeniden çalıştırabilir. Hatta bu sebepledir ki; ilkinden sonraki doğumlarda, memeden süt gelme süresi daha kısadır. Ancak bazen doğum olmasa da memeden akıntı gelebilir. Ancak doğum haricinde kanallarda süt olmadığından bu akıntı beyaz değil, farklı renklerdedir. Bazen sadece su, bazen de daha kıvamlı ve koyu bir akıntıdır. Hatta bazen kan akıntısı dahi gelse, zararsızdır denir. 

Zararsız gelen akıntı, çok nadir, ekstrem durumlarda olan ve panik yaratmayan akıntılardır. Örneğin; aç bir bebek görüp anaçlık hissetmiş olabilirsiniz. Yiğeniniz, torununuz veya çok yakın hissettiğiniz bir bebeğin aç olduğunu ve süt ihtiyacı olduğunu biliyor olabilirsiniz ve annelik duygunuz artmış olabilir veya adet döneminde, büyük bir parçayı atabilmek için rahim kaslarınız fazlaca kasılmış olabilir. Bunların hiç biri kanser şüphesi barındırmaz.

Ancak devam eden ve ağrılı olan akıntılarda doktor muayenesinden geçilmeli ve ihtiyaç dahilinde, istenen kontroller aksatılmamalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?