Meme Muayenesi Aşamaları Nelerdir?
Meme, gelişme çağından itibaren düzenli olarak el ve belirli aralıklarla doktor gözetiminden geçmesi gereken bir organdır. Meme, yumuşak dokuya sahip bir organdır. Bu sebeple var olan kötü huylu bir kitle, kolaylıkla vücutta dağılma imkanı bulur. Meme kanserinin sık görülmesinin sebebi de budur. Dolayısıyla meme organı, sık sık kontrol edilmelidir.
Elle muayenede rastlanan normal doku dışı tüm pütürlükler detaylı olarak ultrasonda incelenmelidir. Ultrason incelemesinde dikkat edilen husus; meme dokusunun düzgün olup olmamasıdır.
Meme içerisinde oluşan kistlerin düzgün yapıda olması ve fazla büyüme göstermemesi fazla bir tehdit oluşturmaz iken hızla büyüme gösteren ve düzensiz olarak gelişen kistler bir an önce gözetim altına alınmalı gerek görülürse cerrahi operasyon uygulanmalıdır.
Meme Muayenesi Aşamaları Nelerdir?
Meme muayenesi denilince insanlar ya görmezden gelir ya da aşamalardan korkar. Oysa ki, meme işlemleri oldukça kolaydır.
Ilk aşamada kişinin muayenesi önemlidir. Özellikle adet dönemleri ve sonrası el ile muayene ilk belirlemeler için önemli kriterdir.
Doktora ilk başvuruda, öncelikle doktorunuz da el ile muayene yapacak ve normal dışı doku varlığını tespit etmeye çalışacaktır.
Doktorunuz bu muayeneyi bitirdiğinde ihtiyaç duyarsa meme ultrasonu yapılmasını isteyecektir.
Meme ultrasonu, son derece kolay ve ağrısız işlemdir. Ultrason jeli meme üzerine döküldükten sonra, ultrason başlığı ile, farklı pozisyonlarda meme dokusu detaylı olarak incelenecektir.
Eğer anormal bir yapı görülürse, biyopsi verilecektir.
Biyopsi, zarar görmüş dokuların alınması ve laboratuvar koşullarında incelenmesi işlemidir. Biyopsi, teknolojinin ilerlemesiyle birlikte çok çeşitli tekniklerle alınmaya başlamış ve işlemin ağrısı oldukça azaltılmıştır.
Alınan biyopsinin gerekli incelemeleri yapılacak ve ihtiyaç duyulursa ek tedaviler uygulanacaktır. Eğer tedavi gerektiren bir durum yoksa, dokunun yapısına göre belirlenecek sıklıkta muayene tekrarı istenecektir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.