Memede Ele Gelen Kitlelerin % 90'dan Fazlası İyi Huyludur

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/10/27 12:36 •

Kadınlarda memede ele gelen kitlelerin yaklaşık % 90’dan fazlası iyi huylu kitlelerdir.

Memede Ele Gelen Kitlelerin % 90'dan Fazlası İyi Huyludur

Kadınlarda memede ele gelen kitlelerin yaklaşık % 90’dan fazlası iyi huylu kitlelerdir. Ancak bu istatistiki bilgi kadınların muayene olmak üzere doktora başvurmalarına engel bir durum oluşturmamaktadır: Memede ele gelen kitle varlığında en kısa sürede muayene olmak üzere mutlaka tercihen bir genel cerrahi uzmanına başvurulmalıdır. Doktor gerek gördüğünde kitleyi incelemek üzere ileri tahliller yaptırabilir.

Özellikle ailesinde meme kanseri olgusu olan kadınlar bu konuda çok daha duyarlı olmalıdır. Memede farkına varılan her kitle kötü huylu olmayabilir. Bazı durumlarda  kadınlarda adet döngüsü ile birlikte seyreden ve kitle olarak düşünülen oluşumlar saptanabilmektedir. Özellikle doğurganlık çağındaki kadınlarda tamamen iyi huylu olup fibrokistik meme yapıları bulunmakta ve bunlar çoğu zaman kanser endişesi yaratabilmektedir. Bu yapılar çoğunlukla ağrılıdır.

Tipik olarak da adet öncesi dönemde daha hassas olup ağrı da bu dönemde artmaktadır. Ancak kadınlarda menopozdan sonra fibrokistik meme yapısı ortadan kalkar. Memeler homojen bir yapıya dönüşür. Bu nedenle özelliklemenopoz sonrası kadınlarda görülen meme kitleleri her zaman ciddiye alınmalıdır. Memede saptanan kitlenin sınırları belirgin ve yuvarlak bir yapı halindeyse iyi huylu olma ihtimali yüksektir. Bu nedenle ağrılı kitlelerde kanser pek düşünülmez. Kanser şüphesi yaratan kitleler çoğunlukla ağrısızdır. 

Hangi kitlelerde kanser olasılığı daha yüksektir? 

Ele gelen kitle sert, kenarları düzensiz ve sınırları belli değilse ayrıca kıza zamanda oluşup hızlı büyüdüyse kanseri akla getirir. Bu kitleyle birlikte aynı taraftaki kol altında ele gelen kitle varsa bu da kanser lehine bir işarettir. Memede kitle saptandığında doktora başvururken nelere dikkat edilmelidir? Özellikle meme kanseri konusunda deneyimli bir genel cerrahi uzmanına başvurulmalıdır. Doktorun çalıştığı sağlık merkezinde meme ultrasonu, mamografi gibi görüntüleme cihazları bulunmalıdır. Olası biyopsi durumunda sonucu değerlendirecek deneyimli bir patoloji uzmanı da doktorun ekibinde bulunmalıdır.

Şüpheli kitlelerin takibi nasıl yapılmalıdır?

Kötü huylu olma olasılığı düşük olan kitleleri 2 yıl boyunca 3 veya 6 aylık periyodlarla takip edilmesi önerilmektedir. Bu süreçte kitlenin büyüklüğü ve yapısında bir değişiklik olmaması kitlenin iyi huylu olduğunu düşündürür. Eğer kitlede büyüme veya yapısal değişiklik varsa iğne biyopsisine başvurulur. Alınan materyalden patolojik inceleme yapılıp kitlenin vasfi hakkında bilgi sahibi olunur.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
k************************** :

Hocam 16 mayısta sevgilimle sürtünme yoluyla ilişkiye girdim. Makat bölgeme boşaldın bende sildim. 8 Haziranda ve 5 Temmuzda adetimi gördüm ve 20 ye yakın gebelik testi 3 kan testi yaptım hepsi negatif ( <0.100) . Sorum şu gögüslerimdeki halkada büyüme koyulaşma ve uçlarında yanma belimde ve arar ara kasıklarımda ağrı var. Ama akıntı miktarım falan artmadı. Hocam testlerde çıkmıyo ama hamile olabilrmiyim tüm piskolojim alt üst ilişkiden 56 gün sonra ultrasyonda bir sey görünmedi ama rahim kalınlığı çift duvar 4mm olarak göründü 19 yaşındayım hocam yardım edin. Ne yapmalıyım aklım çok karışık ellerimde uyuşma var sinirselmi bilmiyorum ve kendimi berbat hissediyorum sürekli uyumak istiyorum. Halsizim Yorgunum...


Cevap:

Hamile değilsiniz, Beta HCG değeriniz düşük. 10 ve altı çıkan Beta HCG değerleri gebelik olmadığnı düşündürmektedir.diğer şikayetleriniz için üroloji veya KADIN doğum doktoruna başvurabilirsiniz

Beta HCG testi ile ilgili detaylı bilgi almak ve konuya dair sorulmuş yüzlerce soru ve verilmiş cevabı okumak için tıklayınız...

http://tahlil.com/beta-hcg-testigebelik-tanisinda-yorumlanmasi


?