Migren ve Beslenme İlişkisi

Yayın Tarihi : 2019/05/16 07:45 • Güncelleme Tarihi : 2020/03/21 11:16 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Migren; orta veya çok şiddetli olarak hissedilen, ilaçlarla dahi tam bir iyilik hali ortaya konamayan, sinir sistemi kaynaklı bir baş ağrısı hastalığıdır.

Migren ve Beslenme İlişkisi

Migren; orta veya çok şiddetli olarak hissedilen, ilaçlarla dahi tam bir iyilik hali ortaya konamayan, sinir sistemi kaynaklı bir baş ağrısı hastalığıdır.

Migren hangi durumlarda atak yapar?

Migren hastaları; ışığa, sese, açlığa karşı hassastır ve ağrı atakları başladığında ciddi oranda hayat kalitesi düşer; konsantre sorunu, yoğun ağrı, halsizlikler yaşamaya başlar. Migren hastaları; uzun yolculuklar, keskin kokular, hava değişimi, yoğun stres, uyku bozukluklarında kolaylıkla ataklara geçiş yaparlar. Bu sebeple çok dikkatli ve özenli bir hayat tarzı seçmelidirler.

Migren ve beslenme

Tiramin; kalp çarpıntısına sebep olan bir maddedir. Bu madde besinlerle vücuda alındığında kalp hızlanmaya, sinir sistemi hızlanmaya ve baş ağrısı yapmaya başlar. Bu sebeple tiramin içeriği yüksek olan besinlerin migren hastaları tarafından fazla tüketilmemesi önerilir. Bu besinler; alkol, muz, çikolata, turunçgiller, peynirdir.

Histamin; kanda bulunan ancak fazlalığının da yine migren ataklarını artıran etkiye sahip olduğu bilinen yapı maddeleridir. Migren hastalarında histamin miktarı zaten normalin üstündedir. Bu sebeple dikkatli tüketilmesi gereken besinler; salamura et, füme et, avokado ve yine alkoldür.

Adenozin; vücuttaki kalsiyum kanallarını aktif hale getiren maddedir. Kalsiyum kanallarının aktif olmasıyla vücut uyarılır ve sinir sisteminin kasılmasıyla migren ağrıları başlar. Adenozin maddesi kafeinin içinde vardır. Bu sebeple migren hastaları kafeini çok dikkatli tüketmelidir.

Magnezyum ise; migren ağrılarını en aza indiren maddedir. Migren hastalarında çoğunlukla magnezyum eksikliği görülür. Bu sebeple migren hastaları özellikle magnezyum içeren besinleri sıklıkla tüketmelidir. Magnezyum düşük olduğunda; glutamat sinapslardan (sinir hücrelerinden) salınır. Böylece kalsiyum nöronların içine akıtılır. Sinapslarda magnezyum az olduğunda post sinaptik nöronal eksitasyon meydana gelir. Kısaca; magnezyum eksikliği önemli bir migren sebebidir. Bu sebeple tahlillerle magnezyum değeri ölçülmeli ve doktor kontrolünde önlemi alınmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?