Öksürük Şurubu Kullanalım mı?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 18:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/07/10 04:48 •

Gerçekte öksürük şurubu diye bir şey var mı? Nasıl etkileyip öksürüğü kesiyor?

Öksürük Şurubu Kullanalım mı?

Öksürük şurubu ailelerin çocuk doktorundan en fazla talep ettiği ilaç. Gerçekte öksürük şurubu diye bir şey var mı? Nasıl etkileyip öksürüğü kesiyor?

Çocukluk yaş grubunda sık olarak geçirilen viral üst solunum yolları enfeksiyonları genellikle öksürük ile sonuçlanıyor. Hele bir de çocuk kreşe gidiyor ve ilk yılı ise bu sorunu daha da arttırıyor. Öksürük geçmedikçe aile daha fazla panik oluyor. Kullanılan ilaç sayısı ve miktarı artıyor. Bu ilaçlarında inanın bir faydası olmuyor. Aksine bir sürü yan etkiler çıkıyor.

Çocuklarda öksürüğün ana nedeni burun akıntısı. Çoğunluk üstten gelen akıntı. Kafatası içerisinde ağız ve burun boşluğu birleşik pozisyonda durur. Hatta kulak ve boğaz arasında dahi, kulak basıncını ayarlayan östaki borusu vardır. Bu sebeple uçak gibi, değişik basınç unsurlarına maruz kalındığı zaman çok yutkunmak veya sakız çiğnemek basıncı dengeler. Yani özünde kulak, burun ve boğaz aynı boşluğa açılır. Yer çekimi etkisi ile; kulak ve burunda biriken yabancı materyaller doğrudan bu organlarla dışarı atılmadığında boğazdan aşağı iner. Solunum yolu ile inen bu materyaller; akciğer için de yabancıdır. Dolayısıyla bu materyallerin akciğere girmesini engellemek ve ağız yoluna bırakılarak dışarı atılmasını sağlamak adına nemlendirilir ve ağıza verilir. Eğer bu materyal büyük ve mukus ile örtülmüşse balgam, eğer sadece tozdan ibaretse öksürük yapar. Yani aslında öksürmek de bir savunma mekanizmasıdır.
Çocuk yattığında bu akıntı geride birikiyor. Böyle olunca da, öksürerek bunu atmaya çalışıyor. Öksürük sonrası kusma da çok görülen bir yakınma. Aslında vücudun savunma mekanizmalarından biri de kusmadır. Vücuda ait olmayan yabancı ve istenmeyeni atmaya çalışıyor. Özellikle balgamı çocuğun atması oldukça zordur. Vücut bu balgamı atamayınca bu ağız yolundan mideye gider ve mide de bunu kabul etmeyeceği için kusma refleksi gerçekleştirir.

Allerjik bronşite bağlı öksürükleri bu konu dışında bırakıyorum. Eğer bir çocuk 3-4 hafta nedensiz öksürüyorsa, öksürükler aktivasyon sonrası artıyorsa, sabaha karşı çoğalıyorsa bir çocuk allerjisi doktoruna danışmak yerinde olacaktır.

Bunun dışında antihistaminik içeren ilaçlar burun akıntısını azaltarak ve kurutarak öksürüğü azaltabilir. Balgam yumuşatıcı ilaçların kullanımı çok kısıtlı olmalıdır. Balgamı daha fazla yumuşatarak öksürüğü artırabilirler.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?