Panik Atak Nasıl Geçer?

Yayın Tarihi : 2017/07/25 15:51 • Güncelleme Tarihi : 2024/03/27 08:20 •

Aniden başlayıp, rahatsızlığın 10 dakika içinde en üst seviyeye kadar ulaştığı bir kaygı nöbetidir.

Panik Atak Nasıl Geçer?

Panik atak; aniden başlayıp, rahatsızlığın 10 dakika içinde en üst seviyeye kadar ulaştığı bir kaygı nöbetidir. Uyuşma, hissizlik, terleme, kalp çarpıntısı, göğüste ağrı, kontrolü kaybetme panik atak belirtileridir.

Panik Atak Neden ve Nasıl Oluşur?

Panik atak nedeni bilinmeyen bir sebeple aniden meydana gelebilir. Ruhsal olarak başlayan panik atak fiziksel etkilerle kendini gösterir. Stresli olaylar panik atağı tetiklerken, araba kullanırken, televizyon izlerken, hatta bazen uyku halindede panik atak yaşanabilir.

Bunun ilk sebebi, bilinç altında yaşanan kaygılardır. Kişi, bir olayı kafasında fazlaca büyüttüğünde, bu olaydan sıklıkla bahsetmese bile, bilincinde devamlı bu olayın akışı, bu olayla ilgili yaşadığı sıkıntılar ve senaryolar aklına gelir. Bu da ani heyecanlanmalara sebep olur.

Eğer kişi bu problemlerinde çözüme gitmez ve anksiyetesinde azalmalar yaşamazsa maalesef bu bir yaşam standardı olur ve kişi hayatı boyunca en ufak meselelerde dahi strese kapılabilir.

İnsan vücudu uyusa da, zihni uyumaz. Özellikle kaygılı durumlarda uyuduğunuzda, beyinde hareketlilik devam eder. Çoğu zaman rüyalarda da bunun sirayeti görülür. Kaygı ile uyuduğunuzda kabus görülmesi, kalp çarpıntısı ile uyanma, yüksekten düşüyor hissini yaşama, sabahları uykuyu alamamış şekilde uyanmak gibi bir çok sorun karşımıza çıkmaktadır.

Panik Atak Riski Oluşturan Unsurlar Nelerdir?

Kalp kapakçığı sorunları, uyarıcı maddeler, kafeinli içecekler panik atak riskini artırır. Kaygının arttığı zamanlarda nefes alıp vermeye odaklanmak, zihni başka şeylerle dağıtmak, kötü düşünceler yerine mutluluk verecek şeyler düşünmek yararlı olacaktır.

Panik Ataktan Kurtulma Yolları Nelerdir?

Panik atak, psikolojik durumun fizyolojiye etki etme durumudur. Bu sebeple her hastalıkta olduğu gibi, panik atakta da sorunun kaynağına inerek, tespit edilmeli ve tedavi buna göre düzenlenmelidir.

Panik atakta genelde hastanın durumu çok abartması ve sürekli kötü senaryolar yazması durumu görülür. Bu sebeple panik atak yaşayan kişilere yapılacak en önemli tavsiye, sadece ellerini değil, beyinlerini de meşgul edebilecek meşgaleler bulmaktır.

İnsan beynini susturamaz, kendi ile başbaşa kaldığı, eliyle ezber bir iş yaptığı sürece beyin alt kısımda devamlı konuşmaya ve önerge vermeye devam eder. Bu sebeple yapacakları uğraş, sadece ellerini değil, beyinlerini de oyalamalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?