Astımdan Ne Kadar Korkulmalı?

Yayın Tarihi : 2019/05/20 13:09 • Güncelleme Tarihi : 2020/03/21 11:15 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Astım; havayı akciğerleri taşıyan bronşları etkileyen kronik bir hastalıktır. Astım hastalarında havayolları iltihaplanarak şişer, tahrişe bağlı olarak nefes problemlerine yol açar.

Astımdan Ne Kadar Korkulmalı?

Astım; havayı akciğerleri taşıyan bronşları etkileyen kronik bir hastalıktır. Astım hastalarında havayolları iltihaplanarak şişer, tahrişe bağlı olarak nefes problemlerine yol açar.

Astımın Türkiye’de görülme sıklığı % 4,5 tir. Dünyada ise; 300 milyon kişide görülen bir hastalıktır.

Özellikle alerji dönemi olan bahar aylarında, yoğun stres dönemlerinde, efor sarf edilen etkinliklerde sıklıkla kişiyi rahatsız eder. Göğüste sıkışıyormuş hissi, boğulma tarzı öksürük, hırıltı şeklinde belirtilerle meydana gelir.

Astım neden korkutur?

Astım hastalığı çocuklarda daha sıklıkla görülür ve aileleri gereğinden fazla tedirgin eder. Çocuğunun görmediği bir yerde fazla koşarsa hastalanacağı yönünde düşüncelere kapılarak korkusunu devamlı surette çocuğa yansıtır. Böyle bir çocuk da arkadaşlarından ayrılmak ve dışlanmak tehdidiyle karşı karşıya kalır.

Ancak unutulmamalıdır ki; astım da pek çok hastalık gibi doktor eşliğinde doğru türde ve doğru dozda ilaçlarla kontrol altına alınabilen, bu sayede kişinin yaşam kalitesini etkilemeyen bir hastalıktır.

Bu sebeple astımdan korkmak, bu korkuyla çocuğu da tedirgin etmek suretiyle, sosyalliğini kısıtlamak doğru bir tutum değildir.

Astım nasıl kontrol altına alınır?

Astım hastalığı her bireyde farklı seyir gösterir. Bu sebeple her astım tedavisi de kişiye özeldir. Bir kişiye bir ilaç etki ederken, aynı ilaç farklı bir kişide aynı etkiye sahip olmayabilir.

Doktor takibi bu sebeple çok önem taşır. Bu tedavi esnasında doktor değişikliği de doğru bir tutum değildir. Mümkünse tek bir doktorla tedavi devam ettirilmelidir ki; vücut doğru takip edilip ilerleme kaydedilebilsin.

Astım hastaları spor yapabilir mi?

Astım hastası olduğu halde pek çok sporu yapabilen kişiler vardır. Bu işin sırrı da yine doğru tedavidir. Astım hastasına uygulanan doğru tedavi; astımın % 95 inin iyileşmesi ve kişinin yaşamını etkilememesi demektir.

Doktor kontrolünde belli testler yapıldıktan ve doğru tedavinin uygulandığından ve işe yaradığını gördükten sonra kişinin kendini kısıtlamadan spor yapabilmesi mümkündür.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?