Paragangliyoma Nedir?

Yayın Tarihi : 2015/07/03 08:43 • Güncelleme Tarihi : 2024/01/17 13:11 •

Paragangliyoma, böbrek üstü bezlerinde tümör oluşumunu ifade eder.

Paragangliyoma Nedir?

Paragangliyoma, böbrek üstü bezlerinde tümör oluşumunu ifade eder. Bu durum kişide kan basıncının yükselmesine yol açmaktadır. Yüksek basınç ise böbrek ve dolaşım sağlığını olumsuz etkilemektedir. İlaç veya cerrahi müdahale ile tedavi edilebilmektedir. 

Böbrek Üstü Bezi Ne İşe Yarar?

Vücutta pek çok bez vardır. Lenf bezleri, timüs bezleri, ter bezleri, tükürük bezleri, göz yaşı bezleri, eşey bezleri gibi. Bu bezlerin bir kısmı endokrin yani iç salgı yapan, bazıları ekzokrin yani dış salgı yapan, bazıları da karma bezlerdir ki bunlar da hem iç hem dış salgı yapar.

Böbrek üstü bezleri de bu bezler gibi, endokrin bezlerden olup, iç salgılar oluşturur yani hormonlar. Eşey hormonları yani östrojen ve testosteron, kortizol, aldesteron, adrenalin ve noradrenalindir.

Östrojen; kadınlarda sentezlenen yumurtalık faaliyetlerini düzenleyen hormondur. Bunun yanında ikincil eşeysel özellikler olan; meme dokusu büyümesi, yağ oranının artması, sesin ince kalması gibi dişilik özelliklerini ortaya çıkarır.

Testosteron; erkeklerde bulunan, spermin üretilmesinden ve ikincil eşeysel özellik olarak adlandırılan; sakal bıyık kıllarının uzaması, kas dokusunun artması, ses kalınlaşmasını kontrol eden fonksiyonlardır.

Kortizol; vücutta karbonhidrat, protein ve yağ mekanizmasını, bunların birikmesini veya kullanılmasını düzenleyen hormondur.

Aldesteron; sodyum ve potasyum minerallerinin etkisi ile, kan hacmini ve basıncını dengeleyen hormonlardır.

Adrenalin; heyecan, stres durumlarında vücut metabolizmasını düzenleyen, sindirim sistemi hariç tüm sistemleri aktif hale getiren, yüzün kızarması, nabzın yükselmesi gibi durumları kontrol eden hormonlardır.

Nöradrenalin; yine heyecan durumunda, bu sefer vücutta değil de beyinde meydana gelen tepkileri kontrol eden, nöronların çarpışmasını kontrol eden mekanizmanın çalışmasını sağlayan hormondur.

Böbrek üstü bezi; bu hormonların salgılanmasından, kana verilmesinden sorumludur. Kana verilen bu hormonlar, dolaşım esnasında doğru organa ulaşır ve ulaştığı noktada fonksiyonunu yerine getirir. Ancak böbrek üstü bezi çalışmayan bir kişide, bu hormonlar üretilemez, dolayısıyla bu hormonlar görevlerini yerine getirmeyerek problemler yaşarlar.

Paragangliyoma hastalığı, bu bezin üzerinde kist ve kanser hücresi oluşumunu ifade eder. Bu hastalık bölgesinde bu hormonlar üretilemez ve vücutta hasarlar ve hastalıklar meydana gelir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?