Düzenli Egzersiz ve Hipertansiyona Olumlu Etkisi

Yayın Tarihi : 2018/08/01 15:30 • Güncelleme Tarihi : 2023/06/23 06:27 •

Tansiyon, kalpten çıkan kanın atardamarlara yaptığı basınçtır. Dolayısıyla eğer düzenli spor yaparsanız, vücut bu esnada da kan atım hızını yüksek tutacaktır.

Düzenli Egzersiz ve Hipertansiyona Olumlu Etkisi

Kan basıncının (tansiyon) kontrol edilmesinde düzenli yapılan egzersiz oldukça etkilidir. Yüksek kan basıncı (hipertansiyon) sorunu olan kişilere haftanın en az 3 günü asgari 30 dakika fitness, aerobik gibi egzersiz yapmaları veya tempolu yürümeleri önerilmektedir.

Yapılan araştırmalar düzenli spor yapan ve kilo sorunu olmayan kişilerde tansiyon yüksekliği görülme olasılığının daha düşük olduğunu göstermektedir. Düzenli yapılan egzersiz hipertansiyon riski taşıyan kişilerde bu riski en aza indirmektedir. Hafif ve orta dereceli yüksek tansiyon hastaları üzerinde yapılan araştırmalar, düzenli olarak yapılan aerobik hareketlerinin kan basıncını anlamlı derecede düşürdüğünü ve tamamen normal değerlere getirdiğini göstermektedir.

Tansiyon Hastalarında Spor Neden Önemlidir?

Tansiyon, kalpten çıkan kanın atardamarlara yaptığı basınçtır. Dolayısıyla eğer düzenli spor yaparsanız, vücut bu esnada da kan atım hızını yüksek tutacaktır. Bu durumda damarların elastikiyeti kontrol altında tutulup, aynı zamanda da vücut enerjisini spor esnasında sarf edecektir. Her organda olduğu gibi; kalpte dengede kalmak ve ihtiyaçlarını karşılamak ister. spor sayesinde kalpte enerjisini dengeleyecektir.

Sporu düzenli hale getirip bir hayat alışkanlığı haline getirdiğinizde ise, tansiyon problemi büyük oranda ortadan kalkacaktır. Ancak tansiyon kronik bir rahatsızlık olduğu için tam olarak ortadan kalkması zaten söz konusu değildir. Düzenli spor yapan tansiyon hastalarının bir bölümünde sporun kendilerine sağladığı yarar nedeniyle, ilaç dozlarının hekimlerce azaltılması da sıkça uygulanmaktadır.

Tercihen yüksek tempoda yürümek, bisiklet sürmek, yüzmek, koşmak dans etmek veya spor kulüplerinde spor eğitmenlerince önerilen fitness egzersizlerini haftada en azından üç gün ve 30 ile 60 dakika arasında yapmak kan basıncını düşürmeye yardımcı olabiliyor. Eğer kişi bir kerede 30 dakika süreyle egzersiz yapamayacak durumda ise bu süreyi 10'ar dakikalık seanslara bölmek de yarar sağlamaktadır.

Spor hekimleri yapılacak egzersizlerin, kişinin terlemesini ve nabzın yükselmesini sağlayacak yoğunlukta olması gerektiğini belirtiyorlar. Ancak egzersiz yoğunluğunun da aşırı olmaması gerekiyor. Bunu denetlemek için en sık kullanılan metot ise konuşma testidir.

Egzersiz yoğunluğu asla konuşmayı engelleyecek kadar ağır olmamalıdır. Egzersize başlamadan önce ve tamamladıktan sonra hafif hareketlerle daima ısınma ve soğuma aşaması yerine getirilmelidir. Egzersiz programına başlamadan önce aktivitenin yoğunluğu, süresi ve kişiye uygunluğu konusunda mutlaka bir hekime danışılmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?