Progesteron Testi Nedir ve Ne Zaman Yapılır? Progesteron Yüksekliği ve Düşüklüğü

Yayın Tarihi : 2019/02/27 22:03 • Güncelleme Tarihi : 2023/04/17 10:23 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Bu makalemizde Progesteron testinin ne olduğunu, hamileliğe etkisini ve hamilelikle olan bağlantısının yanı sıra testin nasıl olduğunu, progesteron testinin ne zaman yapılacağı ve testin sonuçları hakkında bilgileri öğrenebilirsiniz. 

Progesteron Testi Nedir ve Ne Zaman Yapılır? Progesteron Yüksekliği ve Düşüklüğü

Progesteron Testi Nedir?

Progesteron  bir kan testidir. Progesteron testi, kadınlarda doktorun yumurtlama veya olası doğurganlık problemlerini kontrol etmesine yardımcı olmaktadır.Aynı zamanda gebelik varlığında, gebeliğin yolunda olup olmadığını doktora gösteren testlerden biridir. Bu test kadınlarda rahimde anormal kanamalar olduğunda da nedenin araştırılması için sıklıkla istenir. Ancak tek başına gebelik tanısında kullanılmamaktadır.
Genel olarak serum progesteron testi, tek başına, herhangi bir sorunu teşhis etmede yeterli değildir. Ancak diğer testlerle birlikte doktora yardımcı olabilir.

Progesteron Nedir?

Progesteron, vücudunuzun çalışmasına yardımcı olması  için üretilen bir hormondur.  Hormonlar, vücudunuzun hamile kalmak da dahil olmak üzere yaptığı birçok şeyi düzenlemeye yardımcı olur. 
Progesteron,kadında adetl dönemini kontrol etmeye yardımcı olur. Bir diğer önemli işlevi ise, kadında yumurtlamadan sonra vücudu hamile kalmaya hazırlamaktır. Hamile kalındığında ise, kadında süt üretmek için göğüsleri hazırlamaya yardımcı olmaktır.
Hamilelik olmaz ise ve sağlıklı bir hamilelik yoksa, vücuttaki progesteron seviyesi düşer. Bu durum da adet dönemini tetiklemeye yardımcı olur.                                     

Progesteron Testi İçin Ne Gerekir?

Hiçbir şey için hazırlık yapmanıza gerek yok Ancak, son regl döneminizin ne zaman başladığını ve sona erdiğini veya hamileyseniz, ne kadar ilerlediğinizi not etmeniz yardımcı olacaktır.

Test çok basittir. Doktorunuz, hekimin asistanı veya başka bir sağlık uzmanı, kollarınızdan birine damardan bir iğne sokacak ve laboratuarda test etmek için biraz kan alacaktır.

Progesteron Testi Ne Zaman Yapılır?

Progesteron testi doktorunuzun uygun gördüğü herhangi bir zaman da yapılabilir.Ancak genel olarak yumurtlama olup olmadığının takibi yönünden adet döngüsünün 21. gününe denk gelen süreçte yapılmaktadır.

Progesteron Testi Sonuçları Nasıl Yorumlanır?

Progesteron testi sonuçlarınız aşağıdakilerden biri olabilir:Değeriniz düşük veya yüksek çıkabilir.
Progesteron seviyeleri düzenli olarak dalgalanmaz. Test, progesteron seviyelerinizin aylık olarak yükselmediğini ve düşmediğini gösteriyorsa, gerektiği gibi, yumurtlama dönemlerine veya düzenli regl dönemlerine sahip olmayabilirsiniz. Bu hamile kalmayı zorlaştırabilir.
Progesteron seviyeleri artmıyorsa, gebeliğin erken evrelerinde iseniz ancak progesteron seviyeleri yükselmediyse, beklendiği gibi, bu, düşük yapma şansı gibi sorunlara işaret edebilir.
Doktorunuz bunu öğrenmek için bu test sonucundan daha fazlasına ihtiyaç duyacaktır.

Progesteron Yüksekliği:

Yüksek progesteron seviyeleri: Hamile değilseniz, ancak test  artmış progesteron seviyesi gösteriyorsa, bu tür sonuçlar bazen:

Yumurtalık Kistlerine
Nadir bir yumurtalık kanserine
Çok fazla progesteron üreten salgı bezlerine
Böbreküstü bezi kanserini işaret edebilir


Progesteron Düşüklüğü:

Düşük progesteron seviyeleri: Test, normal progesteron seviyesinden daha düşük gösteriyorsa:

Kan zehirlenmesi: Hamileliğinizin geç dönemlerinde, tedavi edilmezse ciddi olabilecek bir durum
Yumurtalıklar düzgün çalışmıyor olabillir
Adet görmüyor olabilirsiniz
Düşük yapma ihtimaliniz artabilir.

Progesteron Testi İle Birlikte Hangi Testler İstenebilir?

Doktorunuz  progesteron testi istediyse, aynı zamanda aşağıdaki testleri istemesi de mümkündür:

Hamile kalıp kalamayacağınızı kontrol etmek için diğer kan testleri
Rahim duvarının kalınlığını ölçmek için bir ultrason
Zaten hamile iseniz, gebelik ile ilgili sorunlar olup olmadığını anlamak için belirli bir kan testi isteyebilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.





Bu Makale Op. Dr. Çiğdem İstanbulluoğlu Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?