WBC Yüksekliği: Lökositoz Nedir? WBC Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2019/02/20 00:34 • Güncelleme Tarihi : 2023/04/04 12:10 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Lökosit, beyaz kan hücresinin (beyaz küre, akyuvar) diğer adıdır. Bu hücreler vücudunuzun enfeksiyonlarla ve bazı tür hastalıklarla savaşmasında yardımcı olur.

Vücuttaki beyaz kan hücresi sayısının normalden fazla olması durumuna Lökositoz denir. Bunun olmasının genel nedeni hastalanmaktır, ama bazen sadece vücudunuzun stres altında olduğunu gösteren bir işaret de olabilir. Bu makalemizde Lökositozun tanımı, türleri, belirtileri, nedenleri ve tedavisi hakkında öğrenmek istediklerinizi bulabilirsiniz.

WBC Yüksekliği: Lökositoz Nedir? WBC Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?

Lökositoz Nedir?

İnsan vücudundaki beyaz kan hücresi (akyuvar) (WBC) sayısının normalden fazla olması durumuna lökositoz denir. 

Lökositoz Çeşitleri Nelerdir?

Lökositoz, sayısı artmış olan beyaz kan hücresinin türüne göre sınıflandırılır, bu 5 tür:

Nötrofili: Nötrofillerde meydana gelen artışın adıdır. Nötrofiller, beyaz kan hücrelerinin yüzde 40 ila 60’ını oluşturarak en kalabalık lökosit sınıfını oluştururlar. Ayrıca Nötrofili de en sık oluşan Lökositoz biçimidir.

Lenfositoz: Beyaz kan hücrelerinin yaklaşık yüzde 20 ila 40'ı lenfositlerdir. Bu hücrelerin çokluğuna lenfositoz denir. Bu tip lökositoz da çok yaygındır.

Monositoz: Bu hücre tipi, tüm lökositlerin yüzde 2 ila 8’ini oluşturur. Monositoz pek de yaygın değildir.

Eozinofili: Bu, kanınızda Eozinofil adı verilen çok sayıda hücre olduğu anlamına gelir. Bu hücreler beyaz kürelerin yaklaşık yüzde 1-4'ünü oluşturur. Eozinofili nadir görülen bir lökositoz türüdür.

Bazofili: Bazofillerin çokluğudur, bu hücreler beyaz kan hücrelerinin çok küçük bir kısmını, yüzde 0,1 ila 1’ini oluştururlar. Bazofili nadir görülen bir durumdur.

 Her bir lökositoz tipi birkaç durumla ilişkilendirilme eğilimindedir: Nötrofili enfeksiyon ve iltihaplanma ile ilişkilidir.Lenfositoz, viral enfeksiyonlar ve lösemi ile ilişkilidir.Monositoz bazı enfeksiyonlar ve kanser ile ilişkilidir.Eozinofili, alerji ve parazitler ile ilişkilidir.Bazofili, lösemi ile ilişkilidir. 

Lökositoz Belirtileri Nelerdir?

Lökositozun kendisi semptomlara neden olabilir. Beyaz kan hücrelerinin sayısı yükilişkie, kanınızın viskozitesini artırarak akışkanlığını azaltır. Bu, aşağıdakilere neden olabilecek acil bir tıbbi durumdur

İnmeGörüşünüzle ilgili problemlerSolunum problemleriAğız, mide ve bağırsaklar gibi mukoza ile kaplanmış bölgelerden kanama Buna Hiperviskozite Sendromu denir. Lösemi ile olur ama nadirdir. Diğer lökositoz semptomları, beyaz kan hücrenizin yüksek çıkmasına sebep olan altta yatan sorunlardır. Ayrıca hangi lökositin artmış olduğuyla ilişkili ona özel semptomlar da görülebilir: Enfeksiyon yerinde ateş ve ağrı veya diğer semptomlar.Ateş, kolay morarma, kilo kaybı ve gece terlemeleri lösemi ve diğer kanserlerle ilişkili olabilir.Kurdeşen (Ürtiker), kaşıntılı cilt ve cildinizde bir alerjik reaksiyondan kaynaklanan döküntüler, kızarıklıklar.Solunum problemleri ve ciğerlerinizdeki alerjik reaksiyondan kaynaklanan hırıltı (Nefes verirken kısık düzeyde çıkan bir ses) Lökositozunuz stres ya da bir ilaca verilen reaksiyonla ilişkiliyse hiçbir semptomunuz olmayabilir.

Lökositoz nedenleriLökositoz nedenleri beyaz kan hücresi tipine göre sınıflandırılabilir. 
Nötrofilinin nedenleri: EnfeksiyonlarYaralanmalar ve artrit (eklem iltihabı, teşhis edilmişse romatizma) dahil uzun süreli iltihaplanmaya neden olan herhangi bir şey.Steroid, Lityum ve bazı inhalatörler (içinize nefes alarak çektiğiniz ilaçlar) gibi ilaçlara reaksiyon.Bazı lösemi türleriKaygı, cerrahi ve egzersiz gibi şeylerden kaynaklanan duygusal veya fiziksel strese tepkiDalağınız ameliyatla alınmış ise.Sigara içmek 
Lenfositoz nedenleri: Viral enfeksiyonlarBoğmacaAlerjik reaksiyonlarBazı lösemi türleri 
Eozinofili Nedenleri: Saman nezlesi ve astım dahil olmak üzere alerjiler ve alerjik reaksiyonlarParazit enfeksiyonlarıBazı cilt hastalıklarıLenfoma (bağışıklık sistemi ile ilişkili kanser)
Monositoz nedenleri: Epstein-Barr virüsü (mononükleoz dahil), Tüberküloz ve mantar gibi bazı mikroplardan kaynaklanan enfeksiyonlar.Lupus ve Ülseratif Kolit gibi otoimmün hastalıklar.Dalağınızın ameliyatla alınmış olması. 
Bazofili nedenleri: Lösemi veya kemik iliği kanseri (en sık)Alerjik reaksiyonlar (bazen) 

Gebelikte lökositoz Hamile kadınlar genellikle normalden daha yüksek akyuvar seviyelerine sahiptir. Bu seviyeler kademeli olarak artar ve gebeliğin son üç ayında (son trimester) akyuvar sayısı tipik olarak mikrolitre kan başına 5.800 ila 13.200 arasındadır. Doğum sancısı ve doğum da beyaz küreleri artırabilir. Bebek doğduktan sonra bir süre boyunca da normalin biraz üstünde kalır. (mikrolitre başına yaklaşık 12.700) 

Lökositoz nasıl teşhis edilir? Normalde mikrolitre kan başına 4.000 ila 11.000 akyuvarınız olur (Eğer hamile değilseniz). Daha yüksek olan her şey lökositoz olarak kabul edilir. Akyuvar sayınızın mikrolitre başına 50.000 ila 100.000 arasında olması genellikle vücutta çok ciddi bir enfeksiyon veya kanser anlamına gelir. 100.000'in üzerinde bir beyaz küre sayısı en çok lösemi veya diğer kan ve kemik iliği kanseri ile ortaya çıkar. Beyaz kan hücrelerinizin neden normalden daha yüksek olduğunu belirlemek için doktorunuzun kullanabileceği üç test vardır: 
Diferansiyel ile tam kan sayımı: Bu test, akyuvar sayımınız bilinmeyen bir nedenden ötürü normalden yüksek olduğu hemen her zaman yapılır. Bu test için damarınızdan alınan kan, her akyuvar türünün yüzdesini tanımlayan bir makineden geçirilir. Hangi türlerin normal yüzdelere göre daha yüksek olduğunu bilmek, doktorunuzun yüksek akyuvar sayınızın olası nedenlerini daha iyi saptamasında yardımcı olur.
Periferik kan yayması: Bu test, Nötrofili veya Lenfositoz bulunduğunda yapılır. Bu test için kan örneğiniz ince bir tabaka halinde lam üzerine sürülür. Daha sonra mikroskopla hücrelere bakılır.
Kemik iliği biyopsisi: Akyuvarlarınız kemik iliğinde yapılır ve sonra kanınıza bırakılır. Periferik yaymanızda çok sayıda belirli türde Nötrofil bulunduğunda, doktorunuz bu testi yapabilir. Kemik iliğinizden örnek uzun bir iğne ile kemiğin ortasından, genellikle kalçanızdan, alınır ve mikroskop altında incelenir. Bu test, anormal hücrelerin olup olmadığını veya kemik iliğinden hücrelerin üretimi veya salınması ile ilgili bir sorun olup olmadığını doktorunuza söyleyebilir. 

Lökositoz tedavisi Lökositozun tedavisi, bu duruma neyin sebep olduğuna dayanır: Enfeksiyon için antibiyotik.İnflamasyona neden olan hastalıkların tedavisi.Alerjik reaksiyonlar için antihistaminikler ve inhalatörlerLösemi için kemoterapi, radyasyon veya bazen kök hücre nakli.Eğer sebep ilaç reaksiyonu ise ilaç değişiklikleri (Mümkünse)Stres ve endişe, anksiyete nedenlerinin giderilmesi. Hiperviskozite sendromu, intravenöz (damar içine) sıvılar, ilaçlar ve akyuvarların sayısını indiren diğer yöntemler ile tedavi edilen acil bir tıbbi durumdur. Bu, kanı daha az kalınlaştırmak (viskozitesini düşürmek) için yapılır, böylece kan tekrar normal şekilde akabilir. 

Lökositozun önlenmesi Lökositozu önlemenin en iyi yolu, buna neden olan  şeyleri önlemek veya azaltmaktır. Bunlar:  Enfeksiyondan kaçınmak için iyi el yıkama dahil, sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek.Alerjik reaksiyonu tetikleyebilecek herhangi bir şeyden uzak durmanız.Sigaraya bağlı lökositozdan korunmak için sigarayı bırakmak ve başta akciğer kanseri olmak üzere çok sayıda kanser riskinizi azaltmak.İltihaplanmaya neden olan bir rahatsızlıktan dolayı tedavi görüyorsanız ilacınızı doktorunuzun size söylediği biçimde almak.Hayatınızdaki stres miktarını azaltmaya çalışmak ve ciddi endişe veya duygusal sorunlar için tedavi olmak. 
Özetlemek gerekirse, lökositoz; genellikle bir enfeksiyon veya iltihaplanma için bir cevaptır, bu yüzden bir alarm nedeni değildir. Ancak, lösemi ve diğer kanserler gibi ciddi hastalıklardan kaynaklanabilir, bu nedenle doktorunuzun, akyuvar sayınızın yüksek olduğunu tespit ettiği taktirde bunun nedenini bulması önemlidir. Hamilelikte veya egzersize yanıt olarak lökositoz normaldir ve endişelenecek bir şey yoktur.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?