PSA Testi ve Prostat Kanseri
Prostat spesifik antijen testi veya kısa ismi ile PSA testi, prostat kanseri ön tanısının verilmesi için kullanılan bir tümör belirleyici testtir.
Prostat spesifik antijen testi veya kısa ismi ile PSA testi, prostat kanseri ön tanısının verilmesi için kullanılan bir tümör belirleyici testtir. Kanser başlangıcında PSA değeri yüksek çıkmaktadır.
Kanser Nedir?
Hücreler bölünürken, hücre döngüsü olarak adlandırılan bir evreden geçerler. Bu evrede; hücreler doğru noktadan bölünmüş mü, genetik materyal doğru kullanılmış mı, verilen şifreler doğru mu diye kontrol edilir. Eğer bunlarda bir hata varsa vücut bu üremeye Müsaade etmez ve hücre bölünmesi gerçekleşmez. Ancak kanserli hücrelerde bu döngü görülmez. Hücreler eksik, yanlış bir şekilde hızlıca bölünür ve neticesinde hızla büyüyen kontrolsüz hücre yığınları meydana gelir ki bunlara tümör denir. Tümörlerin de kötü huylu olanlarına kanser adı verilir. Tümörün kötü huylu olması; onun hızlıca diğer organlara dağılabilmesini, insanın hayatını riske atabilir olmasını ifade eder. İyi huylu tümör ise kanser tedavisi gerektirmez ancak düzenli aralıklarla kontrol edilebilmelidir. Prostat kanserinde de aynı durum söz konusudur.
Kitleler gerek kan tahlilleriyle, gerek ultrason gibi basit görüntüleme yöntemleriyle, gerek de emar gibi daha gelişmiş görüntüleme yöntemiyle araştırılır ve kanser oluşum süreci değerlendirilir. Prostat spesifik antijen testi; bu tahlillerin kan ayağıdır. Kanserli hücreler; sadece vücutta öylece durup beklemek. Dolaşım sistemine katılarak; hem kandan beslenmesini sağlar, hem de zararlı yapılarını kana verir ve tüm organlara taşır. Dolayısıyla kanda bulunan bu kanser hücreleri tahlillerde kendini ele verir ve Prostat spesifik antijen testini yükseltir.
Prostat Kanserinden Korunma Yolları Nelerdir?
Aslında hemen hemen her kanser türünden korunma yolları aynıdır. Sağlıklı beslenmek, spor yapmak, stresten uzak yaşamak bu işin olmazsa olmazlarıdır. Genetik olarak korunmak ise, henüz, şuanki teknoloji ile mümkün değildir. Kişinin genetiğinde bir kanser türü varsa Maalesef bu, kişiyi bu kansere karşı daha dirençsiz hale getirir. Ancak prostat kanseri özelinde korunmanın bir yolu daha vardır. Erkeklerin ayakta tuvaletlerini yapması, yani pisuvar kullanması bu kanserin ihtimalini yükseltir. Çünkü ayakta yapılan tuvalette, idrar torbası tam boşalmaz. Boşalmayan idrar torbasında kalan idrar, iltihaplanma ve enfeksiyona sebep olur. Bu enfeksiyon durumunun sık tekrarlanması da prostat kanserini hızlandırır.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.