Suriye'den Ülkemize Kolera Riski mi Geliyor?
Kolera, kalabalık ortamlarda yaşayan savaş, yoksulluk ve doğal afetlerden etkilenen topluluklarda kolayca yayılıp ölümlere yol açabiliyor. Bu korkutan hastalıktan nasıl korunacağımız hakkında bilgi veren Elab Laboratuvarları Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Zerrin Beykal uyarıyor;
“Ellerinizi sürekli yıkayın, çiğ gıda ve kabuklu deniz ürünleri yemeyin”
Suriye’den ülkemize ve batıya olan kontrolsüz göç hepimizi kolera hastalığına yakalanma riski altında bırakıyor. Hastalık, ince bağırsaklara tutunarak ishal, karın ağrısı, şişlik ve kusma belirtileri ile ortaya çıkıyor. Suriye’de görev yapan Suriye-Amerikan Doktorlar Derneği’nin Başkanı Dr. Ahmet Tarakçi geçtiğimiz günlerde Halep’te ölen beş yaşındaki çocuğun büyük olasılıkla kolera nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtti. Son haftalarda Irak’ta toplam 1200 kolera vakası görüldüğü ve altı kişinin hayatını kaybettiğini açıklanıyor.
Dünya Sağlık Örgütü’nün kolerayla mücadeleden sorumlu yetkilisi Dr. Dominique Legros da geçen hafta hastalığın Irak’tan Orta Doğu, Suriye ve mülteci kamplarına yayılabileceği endişesini dile getirmişti. Dünyanın farklı bölgelerinde gelişmekte olan ülkelerde, halen önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu vurgulayan Elab Laboratuvarları Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Zerrin Beykal; “Kolera Vibrio cholerae isimli bir bakterinin neden olduğu bağırsak enfeksiyonudur. Bu bakteri ince barsaklara tutunarak ishal, karın ağrısı, şişlik ve kusmalara neden olur. Aşırı su ve tuz kaybı meydana getirir. Saatler içinde ölüme neden olabilir” dedi.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.