Tırnak Sedefi Nedir?

Yayın Tarihi : 2017/01/08 13:57 • Güncelleme Tarihi : 2024/01/28 06:11 •

Sedef hastalığı bir nedenden dolayı ciltte bulunan renk pigmentlerinin ölmesi halidir.

Tırnak Sedefi Nedir?

Sedef hastalığı bir nedenden dolayı ciltte bulunan renk pigmentlerinin ölmesi halidir. Ciltte beyazlaşma görülür. Sedef hastalığı yaşayan kişilerin tırnaklarında da sedef hastalığı görülebilmektedir. Sedefli tırnak rengi alacalı olur ve yer yer tırnakta çukurlar görülür.

Pigment Nedir?

Pigment, renk veren kimyasallar demektir. Pigment, sadece deride değil, saçta, gözde, vücut kıllarında da olan yapılardır. Ayrıca sadece insanlarda değil; hayvanların kürk ve göz renklerinde, hatta bitkilerin çiçek, yapraklarında bulunan yapılardır. Kısacası çevremizde gözlemlediğimiz her türlü renk cümbüşü, pigmentleri ifade eder.

İnsan derisinin yer yer pigmentlerinin terk etmiş olması, renksizlik, matlık ve beyazlaşma olarak sirayet eder. Deride gerçekleşen bu hastalığa, sedef adı verilir. Sedef, genetik olarak işaretli bir gen olsa da, çevresel şartlardan da etkilenir. Özellikle belli bir yaştan sonra meydana gelen sedefte çevresel etkilerden söz edilir.

Stres, sedefi özellikle destekleyen bir unsurdur. Vücudu stres yüklü kişilerde sedef daha çok görülür ve daha çok yayılma eğilimine sahiptirler.

Tırnak Sedefi Nedir?

Tırnak sedefi, pigment kaybının tırnaklarda olması demektir. Eğer deride sedef varsa, bu zaten deri sedefinin devamıdır ve tedavisinde deri sedefi yöntemleri kullanılır. Ancak deride sedef yok ve sadece tırnaklarda beyaz lekeler görünüyorsa, bu iyi haberdir çünkü sadece mineral eksikliğinden kaynaklıdır.

Çinko; vücut için yapıcı onarıcı olan önemli bir mineraldir. Daha çok saç ve tırnak sağlığından sorumlu olan çinko minerali bir inorganiktir yani canlı vücudunda sentezlenemez ve dışarıdan besinlerle hazır olarak alınır.

Tırnaklarda beyaz lekelerde bu mineralin eksikliğinden kaynaklıdır ve çözümü de vücutta bu mineralin miktarını artırmaktır. Çinko; et, balık, deniz ürünleri, yumurta, süt ve süt ürünlerinde bulunur. Ancak çinko eksikliği vücutta çok fazla ise, kısa sürede bu besinleri tüketerek çinkoyu tamamlamak mümkün değildir. Çünkü çinko sadece saç ve tırnakta değil, vücudun görünmeyen hücre sistemlerinde de rolü vardır. Dolayısıyla çinko eksikliği vücutta sizin göremediğiniz etkilere de sahip olabilir.

Bu sebeple sağlık kuruluşunda yaptıracağınız kan tahlili ile, eksik olan vitamin ve minerallerinizi tespit edebilir, doktorunuz gerekli görürse; bu eksikleri sadece besinlerle değil, sentetik ilaçlar yoluyla da alabilirsiniz. Bu, mineral ve vitamin eksiklerinin çok daha hızlı kapanacağı anlamına gelir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?