Covid 19 Tedbirlerinde Son Durum ve Hatırlatma Dozu Aşının Önemi

Yayın Tarihi : 2022/04/06 11:51 • Güncelleme Tarihi : 2023/10/31 11:39 •

Bu yazımızda ülkemizde Covid 19 pandemisine yönelik Sağlık Bakanlığı'nın almış olduğu hafifleyen tedbirler ile birlikte hastalıktan korunmada Covid  19 hatırlatıcı doz aşının neden önemli olduğu konusunda görüşlerimizi bulabilirsiniz.

Covid 19 Tedbirlerinde Son Durum ve Hatırlatma Dozu Aşının Önemi

Covid 19 Pandemisinde Son Durum

Sağlık Bakanlığı, Mart ayı başında yaptığı açıklama ile pandemiye dair bazı tedbirlerin hafifletildiğine dair bilgilendirmede  bulundu.

Alınan kararları 4 maddede toparlayabiliriz.

1. Artık açık havada maske kullanmak zorunda değiliz. Kapalı ortamlarda havalandırma yeterliyse ve mesafe kuralına uyum gösterilebiliyorsa maske takmak artık şart değil.

2. Yeni dönemde HES kodu uygulaması kaldırıldı. Hiçbir kurum ya da kuruluşa girişte HES kodu kontrolü yapılmayacak

3. Hastalık belirtisi olmayan kişilerden test istenmeyecek.

4. Okullarda, iki vaka çıkması halinde sınıfın kapatılması şeklindeki uygulamaya artık gerek görülmemektedir. Pozitif çıkan öğrencinin izole edilmesi yeterli bulunacak ve eğitim devam edecek.

Bu kararların açıklanmasıyla birlikte gevşeyen tedbirlere bağlı olarak vaka saylarında artış olabileceği endişesi de ister istemez gündeme geliyor. Bu endişeyi en aza indirebilmek için ise aşı önlemleri ön plana çıkıyor. Covid 19 pandemisi günümüzde virüsün mutasyon göstermesine göre varlığını sürdürüyor. Virüslerin mutasyona uğrama süreci sıklıkla karşılaştığımız bir durum.

Virüslerin insan vücudunda çoğalması  sırasında kendi genetik bilgilerini kopyalaması esnasında yaşanan rastgele değişimine mutasyon adı veriliyor. Bu durum doğal bir olaydır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), varyantı "bir veya birkaç yeni mutasyona" sahip bir virüs olarak tanımlıyor.

Herhangi bir virüs ne kadar çok insana bulaşırsa o kadar çok mutasyona uğrama fırsatı elde ediyor. Ancak uzmanlar SARS-CoV-2'nin nispeten daha yavaş mutasyon geçirdiğini ve dolayısıyla daha stabil olduğunu ifade ediyor.

Pandemide gelinen son noktada, genel bir strateji olarak  Covid-19 ile mücadelenin bundan böyle özellikle aşıyla verileceği ön görülmektedir. Bilim adamları, Covid 19 pandemisinden korunmak için hatırlatıcı doz olarak da bilinen 3. doz aşının önemini vurguluyorlar.

Neden 3. Doz (Hatırlatıcı doz) Aşımızı Olmalıyız?

Hatırlatma dozu son derece önemlidir. Aşılama sonrası, bağışıklık sistemi belli bir süre sonrasında bir tehdit olmadığını düşünerek var olan bağışıklığın azalmasına yol açabiliyor. Aslında bağışıklık tam olarak  ortadan kalkmıyor ancak zamanla vücudun antikor üretmesinde bir yavaşlama oluyor. Bu süreç sonrasında ise vücudumuzda antikor düzeyinde azalma görülebiliyor. Antikor düzeyinde azalma ise enfeksiyona karşı dirençte azalmaya sebep veriyor.Hatırlatma dozu işte bu aşamada imdadımıza yetişiyor ve vücudumuzdaki bağışıklıktan sorumlu hücrelerin tekrar artan miktarlarda antikor üretmesine yol açıyor.Hatırlatma dozu adından da anlaşılacağı üzere, 3.doz sonrası aşılanan kişide daha uzun bağışıklığın oluşmasında etkili oluyor.

Sağlık Bakanlığı, Covid 19 geçiren kişilere, birinci aydan sonra aşı tanımlamaktadır. Özellike Covid 19 geçirdikten sonra, aşı olmanın bağışıklık süresini çok daha uzattığı da bilimsel olarak doğrulanmışır.

Bilimsel veriler, kişileri  hem enfeksiyondan hem de COVID-19'un ciddi sonuçlarından korumak için aşılama ve destekleyici dozların önemini göstermektedir.

Son bilimsel çalışmalar, Omicrona bağlı olarak vakaların arttığı süreçte, hatırlatma dozu aşısı  olanların COVID-19'dan ölme olasılığının,  aşılanmamış olanlara kıyasla 21 kat daha az ve hastaneye yatma  olasılığının ise  7 kat daha az olduğunu  göstermektedir.Sonuç olarak, Covid 19 pandemisi ile mücadelede bilinen en etkili koruyucu önlem aşı olmaktır. Aşıların etkinliği ve koruyuculuk süresi de hatırlatma dozu ile artmaktadır. Hatırlatma dozu aşılarımızı olarak, Covid 19 yönünden  yaz aylarına çok daha güvenli girebiliriz.

Sağlıklı günler dileklerimizle.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?