Rahim Yumruları (Myom) Nedir?

Yayın Tarihi : 2016/01/31 19:39 • Güncelleme Tarihi : 2023/01/18 08:10 •

Rahim, kadın vücudunda bebeğin geliştiği yataktır.

Rahim Yumruları (Myom) Nedir?

Rahim, kadın vücudunda bebeğin geliştiği yataktır. Bu alanda bazı durumda yumru veya miyom adı verilen bezeler oluşabilmektedir. Bu hücre toplulukları kimi zaman kendini hiç hissettirmezken kimi zamansa ağrı ve regl gecikmesi ile kendisini gösterir. Zaman zaman hamileliğin oluşmasına da engel teşkil eden bu miyomların takibi ve gerekirse tedavi uygulama oldukça önemlidir. 

Miyom Neden Oluşur? Nasıl Kaybolur?

Miyomların oluşmasının pek çok sebebi olabilir. Bunlardan en fazla karşımıza çıkanı, genetik faktörlerdir. Genetik olarak kadın vücudu miyom üretmeye yatkınsa, sıklıkla meydana gelir ve kaybolur.

Diğer bir faktör de, hormonel bozukluklardır. Özellikle beslenme tarzı, hareketsiz yaşam, kullanılan ilaçlar gibi faktörler bir araya geldiğinde vücutta hormonların üretim mekanizmasında sıkıntılara sebep oluyor. Bu durumda vücut homeostazisinde bozukluklar ve dengesizlikler meydana geliyor. Bu dengesizliklerin sinyalini de vücut miyomlar üreterek veriyor. Bu sebepledir ki bazı durumlarda adet düzenleyici olarak verilen ilaçlar sayesinde miyomların oluşumu engelleniyor.

Miyomlar nasıl kaybolur? Miyomlar ultrasonla tespit edilebilir ve tespit edildikten sonra eğer hastanın geçmişinde genetik ve kronik bir rahatsızlık yoksa bir sonraki adet dönemi beklenir. Hatta bir sonraki adet dönemi bitince yeniden yapılan ultrasonda bu miyoma rastlanmaz. Bunun sebebi, çoğu zaman miyomların adet kanamasıyla birlikte rahimden uzaklaştırılmasıdır. Eğer miyomlar adetle geçmiyor ve sürekli büyüyorsa, işte bu durumda cerrahi müdahale yapılır ve miyom, rahim içerisinden çıkarılır.

Miyom Adetle Nasıl Atılır?

Spermle karşılaşmayan olgunlaşmış yumurta, rahim yoluyla vücuttan dışarı atılır ki buna adet veya regl denir. Rahim yolunda ilerleyen yumurta, hafif miyomları da eriterek rahimden atılmasını sağlar. Ancak eğer adetle birlikte miyomda çıkıyorsa bu adetler çok daha yüksek ağrı ile hissedilir. Adet kanının rengi daha koyu ve daha yoğun olur. adet dönemi bittiğinde kasık ağrıları tamamen geçer.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum
?