Tiroid Nodülü Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/11/29 12:09 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Tiroid bezi; endokrin yani iç salgı bezlerinden biridir. Bu bez sayesinde tiroksin hormonu üretilir ve kana verilmek üzere salgılanır.

Tiroid Nodülü Nedir?

Tiroid nodülü sıklıkla görülebilen bir tiroid bezi hastalığıdır. Tiroid bezinin bir bölgesinde lokalize büyüme olmasıdır. Endokrinoloji uzmanlarınca değerlendirilmelidir. Kimi durumlarda cerrahi tedavi de gerektirdiğinden Genel Cerrahi uzmanlarınca da tedavi planlanabilmektedir.

Tiroid bezi; endokrin yani iç salgı bezlerinden biridir. Bu bez sayesinde tiroksin hormonu üretilir ve kana verilmek üzere salgılanır. Kandan da ilgili organalara verilerek vücutta metabolizma ile ilgili görevlerini yapması sağlanır. Bu sebeple tiroid bezinin sağlığı önemlidir. Tiroid bezleri iyot mineralinin desteğiyle çalışır. Bu sebeple iyotun fazla veya eksik değil; yeterince vücutta bulunması gerekir. Ancak bu şekilde tiroid bezleri düzgün çalışabilir ve vücudun metabolizma ile ilgili görevlerini üstlenebilir. Tiroid bezi bir endokrin bez olduğu için tedavisinden sorumlu tıp alanı da endokrinolojidir. Bu alanda tiroidle ilgili tahlilleriniz yapılabilir, teşhis konulabilir, tedavi başlanabilir ve takip edilebilirsiniz. Doğru alanda olmak tedaviyi hızlandırır ve sonuca kolayca ulaşmayı sağlar.

Nodül Nedir?

Sadece tiroid bezlerinde değil, vücudun pek çok bölgesinde nodüller oluşabilir. Nodül, normal olmayan doku büyümesidir. Bu dokular kontrolsüz biçimde büyüdüğünde bezin normal görevini sağlıklı bir şekilde yapmasını engeller. Nodüller genelde ele gelir büyüklüğe ulaştığında fark edilir. Ancak tiroid bezleri boyun bölgesinin iki yanında da bulunduğu için, çoğunlukla yutkunmakta zorluk, aynada simetri bozulması gibi sebeplerle de şüphe uyandırabilir.

Nodül Teşhisi Nasıl Konur? Tedavisi Nasıldır?

Nodüllerin ilk teşhisi elle muayenede ortaya çıkar ancak boyutlarının tam tespit edilmesi, içeriye doğru ne kadar uzadığının bilinebilmesi için görüntüleme yöntemlerine ihtiyaç vardır. Özellikle ultrason bu yöntemlerin en başında gelendir. Ultrason muayenesinin yanında; kan tahlilleri de tiroidlerin ne kadar doğru ve sağlıklı çalıştığı hakkında bilgi verir. TSH değeri tiroidlerle ilgilidir.

Bu tahlillerin hepsinin değerlendirilmesi sonucunda tedavinin şekli, sıklığı belirlenir. Hastanın durumuna göre; ilaç, ameliyat veya başka yöntemlere başvurulurken, bazende bunların hiç birine gerek kalmaksızın sadece düzenli takip önerilir. Bu kararı verecek olan endokrinoloji doktorudur ve size yaptığı yönlendirmeler mutlaka takip edilmelidir. Teşhisten sonra tedaviye başlandığında bu hastalar genelde normal şekilde yaşamlarına devam ederler.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
n******** :

Iyi günler,tiroid sağ lobu superior kesimimde 16x1x13mm boyutunda içine kanamış kistik lezyon,komşu kas dokusunda kanama lehine kalınlaşma tespit edildi. Anti tiroglobulin:19 anti tpo:17 tsh:1,21 ft4:0,95 ft3:3,08 kalsiyum:9,4 lökosit:13,7 Dr biyopsi önerdi sonuçları değerlendirir misiniz


Cevap:

Raporda belirtilen referans değerleri de vermelisiniz.Bu konuda sitemizde soru sorma aşamasında sürekli uyarılarda bulunuyoruz.Aşağıdaki bağlantıda detaylı bilgi bulabilirsiniz.


?