Topuk Dikeni Nedir? Tedavisi Nasıldır?

Yayın Tarihi : 2017/02/20 17:48 • Güncelleme Tarihi : 2020/05/07 22:05 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
Topuk kemiğinin alt bölümünde kalsiyum birikmesine bağlı olarak diken şeklinde bir çıkıntı oluşması durumuna topuk dikeni denilmektedir. Topuk dikeni tedavisinde farklı yöntemler kullanılmaktadır.
Topuk Dikeni Nedir? Tedavisi Nasıldır?

Topuk Dikeni Nedir? 

Topuk kemiğinin alt bölümünde kalsiyum birikmesine bağlı olarak diken şeklinde bir çıkıntı oluşması durumuna topuk dikeni denilmektedir.
Genellikle röntgen filmi ile kolaylıkla görülebilir. Topuktaki dikenimsi yapının röntgende görülemeyecek kadar küçük olduğu durumlara topuk dikeni sendromu denir. Topukta oluşan bu çıkıntı genellikle ayakta ağrı sebebi olmadığı gibi ağrıya sebep olan yumuşak doku iltihabıdır.
Yumuşak doku iltihabı topuk dikeniyle birlikte sık görülse de bağımsız olarak da meydana gelebilir.

Topuk Dikeni Risk Faktörleri Nelerdir?

Topuk dikeninin oluşmasındaki risk faktörlerini birlikte inceleyelim:

Ayak kemerinin çökmesi,
Orta yaşlı olmak,
Topuğu olmayan ve yere yakın ayakkabılar giymeki
Topuk bölgesine baskı yapan yürüme bozuklukları,
Uzun yürüyüşler yapmak,
Sıçrama ve koşu benzeri egzersizler,
Ayağa baskı yapan küçük  numaralı ayakkabılar giymek,
Öok düz veya çok yüksek ayak kemiğine sahip olmak, 
Fazla kilolu olmak,
Isınmadan bir anda spor yapılması,
Şeker hastalığı.

Topuk Dikeni Belirtileri Nelerdir?

Rahatsızlık oluştuğunda genellikle topuk dikeni belirtileri meydana gelmez. Ağrı en çok sabahları uykudan uyanılıp ilk yere basıldığı zamanlarda hissedilmektedir.  Bu ağrılar spor, egzersiz ve yürüyüş gibi topuğa yük bindiren aktivitelerle birlikte şiddetlenir ve dinlenmeyle geçmeyebilir. Hatta dinlendikten sonra tekrar topuğa basılırsa daha da şiddetlenmektedir.
İltihap geçmeden ağrıdan kurtulmak pek mümkün değildir. Topuk dikenine egzersizler  iyi gelebilir. Bir uzman tavsiyesi ile topuk dikenine iyi gelen egzersizlerin yapılması hem topuk dikeni belirtilerini azaltacak hem de topuk dikeni tedavisi için faydalı olacaktır.
Topuk dikeni tedavisi zamanında yapılmadığında yürüme bozuklukları, ayak ve bacak arkasındaki kaslarda sertlik, diz ve kalça kemiğinde ağrı, kireçlenme, ilerleyen yaşlarda bel ağrısı gibi rahatsızlıklar meydana getirebilmektedir.

Topuk Dikeninden Korunma ve Tedavisi: 

Spora başlamadan önce yeterince ısınma hareketlerinin yapılması, elastik bir bant ile sararak ayağı yüksekte tutarak istirahat etmek, ayakkabılara topuk dikeni için özel üretilen tabanlıklar koymak, topuklu ve sert tabanlı ayakkabılar giymemek, fazla kilolardan kurtulmak topuk dikeninden kurtulmak ve korunmada  fayda sağlayacak uygulamalardır.
Topuk dikeni tedavisi genellikle egzersizler, fizik tedavi, ortopedik tabanlık ve ilaçlardan oluşmaktadır. Hasta durumuna göre nadiren ameliyata ihtiyaç duyulabilmektedir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?