Üre Yüksekliği Nedir? Üre Yüksekliği Neden Olur?
Üre böbrek fonksiyonları hakkında bilgi veren bir biyokimya testidir. Rutin biyokimya tahlilleri arasında yer alır.
Üre böbrek fonksiyonları hakkında bilgi veren bir biyokimya testidir. Böbrek yetmezliği, üre yüksekliğinin en sık nedenidir. Üre yüksekliği olan hastaların ciltleri solgun ve sarı renklidir. Üresi yüksek kişilerde kaşıntı da olabilir. Yaş ile birlikte de üre düzeyi artar. Yetişkinlerde 28 ve üstü üre değerleri yüksek kabul edilir.
Üre Nedir?
Karasal yaşama adapte olmuş biz insanlar, vücutta fazla olan atıkları böbreklerimiz yoluyla ve üre olarak atarız. Aslında vücutta amonyak olarak hazırlanmış atıklar; amonyağın çok yakıcı asidik olmasından ve çok fazla su ile atılması gerektiğinden dolayı insan için bir atık olamaz. Zaten karada yaşayan ve vücutta su sıkıntısı yaşayan varlık olarak, onu daha az zehirli ve asitli olan üre şeklinde vücuttan uzaklaştırabiliriz. Bu işlem ise karaciğerde gerçekleşir. Kısacası üre; su kaybını azaltarak vücuttan zararlı metabolizma artıklarını dışarı atma ürünüdür.
Üre Yüksekliği Neyi İfade Eder?
İdrarın rengi, çoğunlukla hastanın durumu hakkında bilgi edinmemizi sağlar. Çok koyu renk olması, kişinin az su içtiğinin göstergesidir. Bu durumda vücut su kaybını artırmamak adına, daha çok materyal ancak daha az su ile atık atar ki bu da idrarın koyu olmasını sağlar. Üre, sadece idrarda bulunmaz. Ürenin bir kısmı kanda da bulunur. Dolayısıyla kan tahlili ile de kişiyi değerlendirdiğimizde üre ile karşılaşabiliriz. Hatta kanda bakılan üre, sarılık gibi hastalıklarda bizim için daha iyi bir yol göstericidir. Ancak çok su tüketmesine rağmen idrarda koyuluk görünüyorsa bu idrarı incelemek gerekir. İdrarda çok fazla üre atılıyorsa, bu ürenin yani zehirli atığın vücutta olması gerekenden fazla olduğunu gösterir. Ürenin fazla olması, böbrek veya karaciğer fonksiyonlarında bozukluk olduğunun işaretidir. Bilirubin Nedir? Biluribin; kanda bulunan ürenin idrarla atılması demektir. Özellikle sarılık, biluribinin idrarla dışarı çıkmaması ve vücutta kalmasına işaret eder. Bu sebeple sarılık hastası kişinin deri renginde solma, sararma, göz akında sararma, vücutta halsizlik hissedilir. Hastanın idrar fonksiyonları harekete geçirildiğinde hastalığın seyri azalır ve hasta, normal görüntüsüne kavuşur. Bu kişilerde ilaç tedavisinin yanında bol su içmeleri, sebze ağırlıklı beslenmeleri ve su emen besinlerden uzak durmaları da tavsiye edilir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.