Yenidoğana Yapılan Topuk Kanı Testi Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/06/18 11:23 • Güncelleme Tarihi : 2020/05/04 19:56 •
Bebeğin doğumundan sonra yapılan bazı metabolik tarama testleri henüz belirtiler ortaya çıkmadan hastalığın saptanmasında yani erken teşhis için büyük önem içerir.
Yenidoğana Yapılan Topuk Kanı Testi Nedir?

Bebeğin doğumundan sonra yapılan bazı metabolik tarama testleri henüz belirtiler ortaya çıkmadan hastalığın saptanmasında yani erken teşhis için büyük önem içerir. Topuk kanı testi de böyle metabolik hastalıkların erken tanısı ve teşhisinde kullanılır.

Yenidoğana Yapılan Topuk Kanı Testi Ne zaman Yapılır?

Testin yapılması için en ideal zaman aralığı doğumdan sonraki 24-72 saat aralığıdır. Özellikle ilk 24 saat tavsiye edilmez çünkü bebeğin beslendikten sonra aldığı gıdaları parçalayabildiğini ya da parçalayamadığını görmek önemlidir. Ama 72 saatten sonra da bir hafta içinde test yapılabilir.

Yenidoğana Yapılan Topuk Kanı Testi Nasıl Yapılır?

Test ayak tabanının topuğa yakın bölgesinin dış kısımlarından alınarak yapılır. Kan alınmadan önce ayak hafifçe ısıtılmalıdır. Yaklaşık 2-2.4 mm derinlikte delinir. Alınan örnek 3 saat kurutulduktan sonra tarama merkezine gönderilir. Test ölü doğumlarda da yapılır ayrıca antibiyotik tedavisi alan bebeklerde ilaç kesildikten sonra test tekrarlanır.

Yenidoğana Yapılan Topuk Kanı Testi Hangi Hastalıkların Tanısını Koyar?

Bu tarama ile bazı hastalıklar erken fark edilebilir. Bunlardan birincisi doğuştan hipotiroidizmdir. Tiroid bezinin yeterince çalışmamasından kaynaklanır. Fark edilmezse ilerde bebekte beyin hasarına neden olabilir. Türkiye’de her 3000 bebekten birinde görülür. İkincisi fenilketonüridir kanda fenilalanin parçalayan enzim çalışmadığından fenilalanin miktarı yükselir. İlerde zeka ve sinirsel gelişim geriliğine neden olabilir. Türkiye’de her 4000 bebekten birinde görülür. Üçüncüsü biyotinidaz eksikliğidir. Bebeklerde biyotin vitamini yani B vitamini eksikliği vardır. Teşhis edilmezse egzama, saç dökülmesi, bağışıklık sistemi yetersizlikleri, işitme kaybı veya denge bozukluklarıyla karşılaşılabilir. Bu hastalıkların önemli bölümünün tedavisi mümkündür ve erken fark edilmesi tedavi sürecine büyük katkı sağlar.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?