Beta HCG Testi Ne Zaman Yaptırılmalı?

Yayın Tarihi : 2018/09/12 23:54 • Güncelleme Tarihi : 2023/04/19 10:45 •

Hamilelik şüphesi olanlar biran önce test yaptırıp hamile olup olmadıklarını öğrenmek isterler.Beta HCG testinin ne zaman yapılacağı da sıklıkla merak edilmektedir.

Beta HCG Testi Ne Zaman Yaptırılmalı?

Hamilelik şüphesi olanlar biran önce test yaptırıp hamile olup olmadıklarını öğrenmek isterler.Beta HCG testi de bu konuda sıkça başvurulan bir kan testidir.
Beta HCG testinin ideal sonuç vermesi,ve gebelik hakkında fikir sahibi olunması için beklenen adet tarihinin mutlaka gecikmiş olması tercih edilmelidir.Gebelik hayali kuran veya tam tersi olarak şüpheli ve korunmasız ilişki sonrası hamile kalacağım diye korkanlar merakalrına yenilerek erkenden Beta HCG testi yaptırmaktadır.Bu da gereksiz yere vakit ve para kaybına yol açmaktadır.

Beta HCG Testi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Kanda Beta HCG testi yaptırmak için  en ideal süreç beklenen adet tarihinde gecikme olmasıdır. Bilimsel çalışmalar, kanda Beta HCG nin ilişki sonrası gebe kaldıktan yaklaşık 11 gün sonra kan örneğinde tespit edildiği yönündedir. 
Bu nedenle biran önce kanda Beta HCG testi yaptırmak isteyen kadınlar korunmasız ilişkiyi takip eden 11. günden sonraki süreçte kanda Beta HCG testi yaptırabilir.

Burada bilinmesi gereken önemli bir nokta da sağlıklı gebeliklerde Beta HCG seviyeleri her 48 ila 72 saatte bir ikiye katlanmaya devam eder. Gebe kaldıktan yaklaşık 8 ila 11 hafta sonra ise zirveye ulaşır.
 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
t******* :

Merhaba bu ay hasta olmadım. Adet ikinci günü b-hcg yaptırdım 20.85 çıktı. Şu anda hala hasta olmadım. Şu an 7 gün geçti Belim ve sol bacağım çok ağrıyor. Bir de bulantım çok oluyor. Sizce hamile miyim?


Cevap:

Beta HCG değeriniz ve adet gecikmesi yaşamanız hamileliği düşündürüyor ancak bir şey söylemek için değeriniz düşük. Adet gecikmesi devam ederse tekrar gebelik testi yaptırarak değerinizin yükselip yükselmediğini kontrol edebilirsiniz. 

f*********** :

merhaba 1 gün önce doktora gittim beta hcg sonucum 601.8 çıktı ultrasonda belli olmadı.haftaya tekrar qelmem soylendi aceba şuan kaç haftalık haftaya qttiğimde bebeğim belli olurmu


Cevap:

Sitemizdeki Gebematik'i kullanarak hesaplayabilirsiniz..

h************* :

Merhaba beta hcg yaptırdım sonuç: 1.2 çıktı. şuanda duphalac,duolans, nerox-b12 vemeteospasmyl gibi barsak düzenleyici ve sindirim ilaçları kullanıyorum. sonucu etkiler mi? yada kan testi doğru sonuç mudur ?


Cevap:

Hamile değilsiniz, Beta HCG değeriniz düşük. 10 ve altı çıkan Beta HCG değerleri gebelik olmadığnı düşündürmektedir.

Beta HCG testi ile ilgili detaylı bilgi almak ve konuya dair sorulmuş yüzlerce soru ve verilmiş cevabı okumak için tıklayınız...

Gebelik testini uygun zamanda yaptırmayıp erken test yaptıranlarda da bu tür negatif sonuçlar görülebilmektedir.Gebelik testinin ideal olarak ne zaman yapılması gerektiğine dair bilgi almak için tıklayınız....


i********** :

Benim 24 agustos adetimin ilk gunuydu.27 agustosta adetim bittikten sonra esimle birlikte oldum.3 eylulde kanama sikayetiyle dr.gittm..hcg degerim 33 cikti ve progestana basladim.5.de 62. 7 eylulde 98.ve 9 eylulde 119.sizde durum nedir.kanamam hala devam ediyo az miktarda.


Cevap:

Beta HCG artışınız normal sayılabilir, ancak düşük tehlikesi de vardır..

k******** :

En son 17gün önce bir cinsel beraberliğim oldu dışarı boşaldı ama adetim 8gün gecikti ve kan betahcg testi yaptırdım 2nin altında çıktı. Daha önce de idrar testi yapmıştım negatifti. Yine de hamile olma olasılığım var mı hiç bukadar gecikmezdi?


Cevap:

Adet gecikmesi sadece gebelik nedeniyle olmaz.Adet gecikmesinin bir çok nedeni vardır.Aşağıda gebelik dışı nedenlerle adet gecikmesinin görülebildiği durumları inceleyebilirsiniz.



s********** :

Merhaba, benim esn adet tarhim 21 haziran 15 temmuzda beta hcg testi sonucum 40,36 normal seviyedemidir. ve kaç haftalık


Cevap:

Henüz çok yeni denilebilir, birkaç gün sonra testi tekrarlamanızı öneririz..

v**************** :

Merhaba. Benim ayın 12 sinde adet olmam gerekiyordu ama olmadım hamilelik şüphesiyle ayın 13 ünde de doktora gittim test yaptırdım beta hcg değerim 0.00 çıktı doktor hamilelik yok dedi ama ben çok stres yapıyorum yani tam Bir ilişkimiz olmadı değer doğrumu yükselir mi kesin .hamile değil miyim ?


Cevap:

Bir ilişki yaşanmadıysa hamilelik söz konusu olamaz.

g********** :

Merhaba, ilikşiden 9-10 gün sonra regl olunması gereken günlerde yapılan beta hcg testi doğru sonuç verir mi? eğer gebelik olursa değer ortalama ne olur?


Cevap:

Adet gecikmesi olduktan birkaç gün sonra test yapılması uygundur..

s************** :

merhaba son adet tarhimin ilk günü 01-02-2013 olup adetimin gecikmesi üzerine dün test yaptırdım çıkan bhcg sonucu 46,54 çıktı ve sonuc pozitif dendi ama yinede kadın doğuma gidip ultrasonda daha emin olursunuz çok yeni dediler.sonucu degerlendirirmisiniz.bide doktora gitmek için ne kadar beklemeli soruma neden cevap verilmiyo ya gayet net ve açık bi soru ve düzgün cümle yapısı ne olması gereki


Cevap:

Kanda B-HCG düzeyi yaklaşık 1500'e ulaştığında yani 4 buçuk - 5 haftalık gebelik olduğunda transvajinal ultrason ile gebelik kesesi görülebilir. Daha önce gittiğinizde kese görünmeye bilir doktorunuz sizi zaten yönlendirecektir.

n********** :

Bhcg tesit kesin sonuçtur değil mi?


Cevap:

Tabikide kesin sonuç verir.

n********** :

Bhcg testi yaptırdım ama sonun 0,1 çıktı çok stresliyim.Ne yapmam lazım lütfen bana yardımcı olun.Çocuk istemiyorum....


Cevap:

Neden streslisiniz anlayamadık, negatif çıkan bir sonuç.Her gün binlerce kişinin karşılaştığı bir durum bu.

n********** :

Merhaba lütfen bana yardım edin.Son 4 şubat gecesi adet oldum 5 i diyelim .10 da bi ilişki yaşadım ama içine boşalma olmadı tam girme de olmadı.Adet dönemindeydim ve kanamam azda olsa geliyordu.Artı bortolin kistide çıktı bnde ve çok kokuda var.Mart 6 da adet olmam gerekiyordu ama henüz olamadım.


Cevap:

ޞikayetleriniz için bir kadın doğum uzmanına görünmenizde fayda var.

d************** :

27.11.12 tarhli yani 3ay önce ilişki içn beta hcg sonradn yükseliyo olabilirmi? 2 kez kanda beta hcg baktırdm ilki 3martta <1.00 ikincisi 8 martta <3.00. yükselme var.bu beni korkuttu.başka ilişkm olmadı.alkol,aç veya tok olma beta hcgyi etkilermi? kasıklarımda şişkinlk,agrı vr.gebelik olabilirmi?


Cevap:

Bu sonuçlarla gebelikten söz edemeyiz.

b*********** :

aralıgın son haftası korunmasız bir ilişkiye girdim.ve ilişkiden hemen sonra ertesi gün hapı kullandım.sonra kanamam oldu.sorun 2 aydır adet olamıyorum karnımda ara sıra bir agrı var.3 gebelik testi yaptımnegatif cıktı jinekolga gittim ama sadece rahimden baktı ultrasonla değilhamile olabilir mym?


Cevap:

Bir kadın doğum uzmanına giderek kan tahlili ile gebelik var mı yok mu baktıra bilirsiniz.

r********* :

Merhaba 23 Ocak da partnerimle iliskim oldu ve o 10 Ocak'ta adet olmuştu ޞžubat ayının adeti gecikti ve 15 subat da beta hcg testi yaptırdık 0.28 çıktı doktor sokturucu verdi fakat 9 gun geçmesine rağmen hala adet olmadı. Yorumunuz nedir?


Cevap:

Hamilelik yok ancak adet gecikmesinin çeşitli nedenleri olabilir, aşağıda detaylı bilgiler var okuyunuz.


http://tahlil.com/adet-gecikmesi-ve-adet-gecikmesinin-nedenleri

c******** :

adetıme 3 gun var ama degerım2,68 cıktı sızce adet tarıhınınn gecmesını beleyıp tekrarlamalımıyım


Cevap:

Yukarıdaki yazıda detaylı bilgi bulunmakta

b**** :

bugün adetime 3 gün var ama kanda beta hcg testim 60 küsür çıktı hamilemiyim?


Cevap:

Hamilelik lehine bir bulgu sonucunuz

r*********** :

hayır bu ay bir iliskimiz olmadı . ama bu iki aya kadar hiç gecikmezdi doktor tahlil günü ultrason a da baktı anormal birşey yok dedi normal şartlarda bu şekilde 10 gün gecikmesi mümkün mu. çok tesekkur ederim.


Cevap:

hocam daha iyi aydinlatirsanız çok sevinecegim lütfen.

r*********** :

29 aralıkta sevgilimle sürtünme yoluyla ilişki yaşadım o gün adet günün olmasına rağmen adet olmadım ve gecikti 8. gün sonra b hcg yaptırdım sonuç 1den küçük çıktı ve ben o gün adet oldum 7 gün normal sürdü ama bu ay yine gecikti hala adet olmadim hamile hamile olma riskim var mi?


Cevap:

Bu ay bir ilişki yaşamadıysanız yok tabii ki

y********** :

Mrb benim kafama takılan bir sorum var bugun kbb doktoruna gittim 2tane agır antibiyotik verdi ve bende kan testi yaptırmak istedim sonuç 0,48 cıktı ama benim adet tarihim 3ocak henüz adetim gecikmedi ve ilaçları kulllanıp kullanmamakta kararaızım yardımcı olur musunuz???


Cevap:

Adetinizde gecikme olmadan yaptıracağınız gebelik testleri pek fikir vermez, siz de zaten testi erken yaptırmışsınız.ilaç konusunda karar size ait, doktorunuz bir tedavi planlamış.Gerek görmüş ki ilaç yazmış.

?