Varis Nedir? Varis Tanısı ve Çözüm Önerileri
Toplardamarların yani venlerin genişlemesine ve şişmesine varis adı verilir.
Vücudun en fazla yük altında kalan bölgesi olan bacakların alt kısımlarında görülen varis, estetik ve sağlık açısından da önem taşımaktadır.
Günümüzde işi gereği sürekli ayakta durmak zorunda olan tezgahtarlar,satış elemanları ,güvenlik elemanları, gibi meslek grupları varis yönünden özellikle risk altındadırlar.
Normalde atar damarlar tarafından hücrelere kadar taşınan oksijenli kan, kullanıldıktan sonra ven adı verilen toplar damarlar tarafından kalbe taşınır.
Her organın kendine ait, kirli kanı taşıyan bir toplar damarı bulunur,bu damarlarda kanı kalbe doğru yönlendiren ve geri kaçmasını engelleyen kapaklar bulunmaktadır.
Bacaklarımız vücudumuzun tüm yükünü taşıyan taşımaktadırlar.
Ayak parmaklarımıza kadar gitmiş olan kirli kanın kalbe dönmesini bacaklarda kas pompası adını verdiğimiz baldır adaleleri üstlenir. Özellikle diz altındaki baldır adaleleri yürürken kasılarak kirli kanın büyük kısmını taşıyan kaslar arasındaki iç toplar damarları sıkıştırarak kanın kalbe doğru ilerlemesini sağlarken, kapaklarda kanın geri kaçmasını engeller.
Bacaklarda meydana gelen varisler bu mekanizmanın bozulması sonucunda toplar damarların belirginleşerek, genişlemesi ve kıvrımlaşmasıdır.
Ailesel yatkınlıklar variste önemli olduğu gibi ayakta çok kalan kişilerde ve uzun süreli oturmayı gerektiren kişilerde varis yönünden risk altındadırlar.
Ayrıca şişmanlık ve yaşlılık da risk faktörleri arasındadır. Hamilelik sırasında aşırı kilo alımı ve hormonal değişiklikler de varisin oluşmasında etkilidir.
Varis kadınlarda daha sık görülür.Kadın hormonları bunun başlıca nedenidir.
Ayrıca gebelikler ve uzun süre kullanılan doğum kontrol ilaçları da varise yatkınlığı arttırmaktadır.
Varis Tanısı Nasıl Koyulur?
Varis tanısı muayene sırasında çoğu kez doktor tarafından konulmaktadır.Ancak gelişen tıp teknolojisiyle birlikte modern tanı ve tahlil yöntemleri ile de varis tanısı koymak çok kolaydır.
En Sık Kullanılan Güvenilir Varis Tanı Yöntemleri Aşağıda Belirtilmiştir:
* Ultrason,
* Venograf,
* Fotopletismografi sıkça varis tanısında kullanılan yöntemlerdir.
Ayrıca bilgisayarlı tomografik anjiografi de vücudumuzdaki damarlar hakkında detaylı bilgi veren bir yöntemdir.
Varise Karşı Nasıl Önlemler Alınmalıdır?
Uzun süre ayakta durmayı ya da oturmayı gerektiren işlerde çalışanlar (güvenlik elemanları,satış elemanları,bir takım sağlık çalışanları gibi) fırsat buldukları her zamanda ve özellikle mesai sonrası evde istirahat anlarında ayaklarını yastık gibi bir dayanağa koyup ,ayaklarını yukarı kaldırmalıdırlar.
Bu şekilde ayaktaki toplardamarların yükünü hafifletip dolaşımı da rahatlatmış olurlar.
Ayrıca ayaklarını ileri-geri hareket ettirecek egzersizler yapıp baldır kaslarını çalıştırmalıdırlar.
Spor varisin önlenmesinde önemli bir faktördür.
Yürüyüş,hafif tempoda koşma,yüzme gibi sporlar varisin gelişimini önlemede etkindirler.
Varis Hastaları Nelere Dikkat Etmelidir?
Varis hastaları her fırsatta bacaklarını kalp seviyesinin üzerinde olacak şekilde uzatıp, dinlenmeye çaba göstermelidir.
Varisten korunmak için ise uzun süre hareketsiz oturmaktan ve ayakta kalmaktan kaçınmalı, düzenli olarak egzersiz yapmalıdırlar. Ayrıca kilolarına dikkat etmeli ,mümkün olduğunca fazla kilolarını vermelidirler.
Sigara kullanımı da damarlara olumsuz etki yapacağından varis hastaları için sakıncalıdır.
Varis hastalarının dikkat etmesi gereken önemli bir nokta ise aşırı sıcak suyla banyo yapmaktan kaçınmak olmalıdır.
Bu tür banyo yapma alışkanlığı olanlara varisin ilerlemesi riski vardır.
Bu nedenle kaplıca, sauna gibi sıcak ortamlardan varis hastaları mümkün olduğunca uzak durmalıdır.Dar pantolon giyme alışkanlığının da varise zararlı olduğu bilinmektedir.
Varis Hastalarına Öneriler:
Gece yatmadan önce bacaklara masaj tarzında soğuk su tatbik edilmesi damar dolaşımına katkı sağlamaktadır.
Yine geceleri sırtüstü yatar vaziyette bisiklet çevirme egzersizi ertesi günün rahat geçmesi konusunda yararlı bir faaliyet olacaktır.
Mümkün olduğu durumlarda ise uykuya dalacakları yatağın ayak kısmını bacağın bir miktar yüksekte olmasını sağlayacak şekilde yükseltilmesi de yararlı olacaktır.
Varis Tedavisi Nasıl Olur?
Doktorlar varis hastalarına toplar damarlardaki yetersizliğe iyi gelecek bir takım ilaçlar verebilir .
Varis çorapları da sıkça kullanılan kolay bir tedavi yöntemidir.
İleri varis vakalarında ise bazı cerrahi girişimler tedavide kullanılmaktadır.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
******* ******* : merhabalar sağ bacak diz kabaktan aşşa kısımda yaklaşık kurşun kalemden biraz ince varislerim corap giyemiyorum cok denedim bunun kesin kurtuluş olarak lazer gösteriliyor yalnız bu damarlar yakılıyormuş bu damalarların görevleri neler ben vücut geliştirme yapıyorum 5 aydır ara verdim basınc artırıp ilerletmeyim diye bana öneride bulunabilirmisiniz tamamiyle kurtulmaz istiyorum. kurtulabilirmiyim? lazeri zararı varmı ? teşekkürler Cevap: Sorunuz tahlil yorumuyla ilgili olmadığından fazla yardımcı olamıyurum.Varis için kalp ve dama r cerrahi uzmanlarına başvurmalısınız. |
******* ******* : sevgili hocam, verdiğiniz öneriler için çok teşekkür ederiz.gerçekten çok önemli ve faydalı bilgiler.sayenizde hastaneye gitmeden kendimizi kontrol altına alabiliyoruz.saygılarımla hoşça kalın hocam. |
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.