Tütün ve Alkol Tüketimi Beyinde Ne Yapar?

Yayın Tarihi : 2015/04/13 11:20 • Güncelleme Tarihi : 2021/12/05 23:04 •

Aratırmacılar yaptıkları yeni bir araştırmada  tütün mamülleri ve alkol tüketiminin beyin atrofi ve yaşlanmasına neden olduğunu  uyardı

Tütün ve Alkol Tüketimi Beyinde Ne Yapar?

Araştırmacılar yaptıkları yeni bir araştırmada; tütün mamülleri ve alkol tüketiminin beyin atrofisi ve yaşlanmasına neden olduğunu tespit ettiler.

Sigara ve alkol, özellikle beraber kullanıldığında beynin analiz ve işleme yeteneğinde ciddi sorunlara yol açar.

Sigara ve alkol beynin gri (boz) maddesini azaltarak, beyin işlev kaybına neden olurlar. Böylece beynin yaşlanma süresi daha da hızlanır.

Sigara Beyne Ne Yapar?

Sigara, ağız yoluyla alınan, ancak bütün vücuda etki eden bir maddedir. Çünkü nefes yolu ile iç organlara ulaşır ki, nefesin ilk durağı akciğerlerdir. Akciğerin esaslı görevi ise, kanı temizlemektir. Bu da demek oluyor ki; temizlenmek ve tüm vücuda yayılmak üzere olan kanın tamamı akciğere gelir. Ancak burada bulunan duman yoğunluğu sebebiyle, kanın tamamı kalitesiz hava ile dolar. Bu durumda sigaranın zararı, kan yoluyla tüm organlara ulaşır.

Tüm organlar gibi beyin de, beslenmesini kan yoluyla yapar. Beyinden geçen damarlar, madde yoğunluğunu beyine, beyindeki atıkları da kana doldurur ve bu şekilde sirkülasyon gerçekleşir. Ancak sigara içenlerde damar, temiz kan yerine kirli ve dumanlı kanla dolu olduğundan bu maddeler beyne verilir ki; bu da kişiyi potansiyel bir damar tıkanıklığı, beyin pıhtısı hastası yapar. Tabii ki böyle bir muameleye uzun süre maruz kalmış bir beyin, verimli bir çalışma gösteremez. 

Alkol Beyne Ne Yapar?

Alkolü tüketen insanların savunması; dertleri unutturması ve keyif vermesidir. Ancak unutulmamalıdır ki; dertleri unutmak onu ortadan kaldırmaz, sadece bir süre düşünmemiş olursunuz. Bu da sorunu daha da geciktirir ve büyütür. 

Vücuda verdiği zarar ise, çok daha büyüktür. Alkol, beynin algı merkezini direk olarak uyuşturur. Yani kişinin unutuyorum diye algıladığı şey, gerçek bir beyin durması halidir. Denge ve algı merkezine direk saldırı yapan alkol, kişiyi garip hallere düşürür.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?