Yalancı Hamilelik (Pseudocyesis) Sendromu Nedir?
Pseudocyesis ve diğer ismiyle yalancı hamilelik kişinin hamile olmadığı halde hamilelik belirtileri yaşadığına inandığı bir hastalıktır. Yalancı Hamilelik (Pseudocyesis) Sendromu hakkında merak ettiğiniz bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.
Pseudocyesis ve diğer ismiyle yalancı hamilelik kişinin hamile olmadığı halde hamilelik belirtileri yaşadığına inandığı bir hastalıktır. Özellikle çocuğu olmayan, büyük bir arzuyla çocuk isteyen, belki de çocuğu olması tıbbi olarak mümkün olmadığı halde çocuk sahibi olma arzusunu bu şekilde ifade etmek isteyen kişilerde görülen bir psikiyatrik sorundur.
Pseudocyesis sendromunu yaşayan kişi karnında büyümenin olduğuna, özellikle karın ve göğüs bölgesinde ağrılarının olduğuna, aşerdiğine ve içerisinde bir canlının geliştiğine inanır.
Çok eski zamanlardan beri görülen bir hastalıktır. Çocuğu olacağına inanan kadın karnı büyümese de, karşısındaki doktor veya kişiler çocuğu olmayacağını söyleseler bile çocuk sahibi olacağı düşüncesini korumaya devam eder.
Bu sendromun oluşumunda psikolojik bunalımlar yer almaktadır. Altta bazı psikiyatrik hastalıklar da bir bileşen olarak bulunabilir. Bu hastaların tedavi olmaları önem arz etmektedir.
Tedavide psikiatrik ve gerekirse de psikolojik yönden profesyonel destek alınması gerekir.
Yalancı Hamilelik Neden Olur?
Yalancı hamilelik her zaman büyük psikolojik problem demek değildir. Bazen vücudun da yanılması olabilir. Yani bir kadın artık gebeliğe hazır ve korunmuyorsa, yada bekar ama buna rağmen annelikle ilgili hayaller kuruyorsa bu bir süre sonra beyin tarafından gerçekten hamileymiş gibi davranma eğilimindedir.
Yani kişi hamile olmadığı halde beyin öyle bir hayalle yaşadığı için; meme hassasiyeti yaşayabilir, karın büyümesi hatta hareketlilik hissedebilir, memelerde süt kanalları aktif olmadığı için sıvı veya kan gelmesi gözlenebilir, kişi aşerebilir hatta vücut şişmesi dahi görülebilir.
Hormonlar, beynin kontrolünde salgılanır. Dolayısıyla beyin böyle düşündüğünde, hormonlar da bu doğrultuda sentezlenir. Bu hormonlar da gebeliği kontrol eden hormonlar olduğu için vücut, hamile gibi davranır. Bu yüzden her böyle belirtide kişi hemen psikolojik hastalıkla yargılanmamalıdır.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.