Dörtlü Tarama Testi Sonucu Nasıl Değerlendirilir?

Yayın Tarihi : 2017/06/22 21:43 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/15 11:12 •
Dörtlü tarama testi; gebeliğin 15 ile 20. haftalarında kadın doğum doktorlarınca istenen ve gebeliğin seyri açısından büyük öneme sahip son derece değerli bir tahlildir. Bu tahlil sonucuna göre amniyosentez yapılıp yapılmayacağı veya gebeliğin takip süreci konusunda önemli kararlar alınabilmektedir. Spesifik ve geniş ölçekli laboratuvarlarda titiz eller tarafından uygulanan bir tahlil yöntemidir.
Dörtlü Tarama Testi Sonucu Nasıl Değerlendirilir?

Dörtlü Tarama Testi Nedir?

Dörtlü tarama testi, anne karnındaki bebekte bir anamoli olup olmadığı konusunda bilgi veren değerli bir prenatal tarama tetsidir. Dörtlü tarama testinin 4 parametresi AFP (alfa feto protein) hCG (human corionic gonadotropin), estriol ve Inhibin-A'dan oluşmaktadır. Güvenilir ve duyarlılık ve spesifitesi yüksek bir testtir.
Dörtlü tarama testi ile anne karnındaki bebekte down sendromu, nöral tüp bozukluğu ve kromozom anamolisi gibi hastalıkların var olup olmadığı araştırılır.
Hassasiyeti üçlü teste göre daha yüksektir.

Dörtlü Tarama Testi Ne Zaman Yapılır?

Dörtlü tarama testi; gebeliğin 15 ile 21. haftalarında yapılan, bebeğin gelişimsel ve kromozomal bozukluk riskinin tespitini sağlayan tahlildir. Anneden alınan kan yardımıyla test analiz edilmektedir. Dörtlü tarama testinin en sağlıklı sonucu verebilmesi için ise ideal olarak gebeliğin 16 ile 18. haftaları arasında yapılması doktorlarca önerilmektedir.

Dörtlü Tarama Testi Sonucu Nasıl Değerlendirilir?

Test sonucu değerlendirilirken; anne yaşı, gebeliğin kaçıncı haftası olduğu, annenin aile hikayesi de hesaba katılarak bebekte risk faktörü değerlendirilir.
Bazı durumlarda sonuçlar yalancı pozitif çıkabilir. Bu durumda amniyosentez yapmak kesin sonuç verecektir. 

Yalancı pozitifliğe sebep olan durumlar; genetik bozukluk, gebelik haftasının yanlış hesaplanması, diyabet, çoklu gebelik, annenin sigara içmesidir.

Test sonucu sonrası bulunan risk aşağıdaki kriterler de göz önüne alınarak değerlendirilmeli ve yorumlanmalıdır.

Düşük risk; sağlıklı bebek.(Herhangi bir ilave tahlile büyük olasılıklagerek bulunmamaktadır.)

Orta ve yüksek risk; amniyosentez yapılmalı.( Bu durum riskli olarak değerlendirilmelidir.Doktor büyük olasılıkla amniyosentez incelemesi yapacaktır.)

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?