Yaz İshalleri ve Tahlili
Havaların ısınıp yazın gelmesiyle yaz ishalleri adı verilen hastalıklarla sık olarak karşılaşmaktayız. Yaz ishallerinin tanı ve tedavisinde bazı mikroskopik ve mikrobiyolojik tahliller doktorlara önemli bilgiler vermektedir.
Havaların ısınıp yazın gelmesiyle yaz ishalleri adı verilen hastalıklarla sık olarak karşılaşmaktayız.
İshalden korunmak için ellerimizin ve taze meyve ve sebzelerin özenli olarak yıkanması koruyucu olarak önemlidir.
Özellikle içme sularının temizliği için de gerekli önlemler alınmalıdır.
İshal, dışkılama sayısında artışla beraber, dışkının şekilsiz bir hal alması olarak tanımlanan bir sağlık sorunudur.
Normalde insan dışkısı kuru ve şekilli iken, ishal durumunda içerdiği su miktarı artar ve şekilsiz, sulu kıvamda olur.
İshal nedeniyle barsak hareketleri artar, normal süreden daha kısa aralıklarla dışkılama ortaya çıkar.
Örneğin günde bir kez katı, şekilli dışkılaması olan bir kişi, günde 3-4 kez veya çok daha fazla dışkılama yapıyor veya dışkı cıvıklaşmış, su gibiyse ishal tanısı koyulabilir.
İshal nedenlerinin başında mikroorganizmalardan kaynaklanan ishaller gelmektedir.
Yaz ishalleri de bu gruptandır. Mikroorganizmalar dışında başta antibiyotikler olmak üzere çeşitli ilaçlar, bazı mide-barsak hastalıkları, birtakım hormonal hastalıklar, barsak veya barsak komşuluğunda ortaya çıkan tümör oluşumları aşırı ve ani ısı değişimleri de ishale sebep olabilir.
Yaz ishallerinin nedenleri sıkça virüsler,bakteriler ve protozoon denilen gözle görülmeyen parazitlerdir.
İnsanlar, yaz aylarında daha fazla su tüketir. Bu tüketimin beklenmeyen bir sonucu olan yaz ishalleri de çoğunlukla mikroplu suların içilmesi veya bu sularla yıkanmış meyve ve sebzelerin yenilmesiyle ortaya çıkar.
Kişi ishal olunca bu mikropları dışkıları ile çevreye yayabilir. Dışkıyla bulaşmış ellerin ağza götürülmesi sonucu da ishal gelişebilir.
Kullandığımız ve tükettiğimiz suların sağlıklı olup olmadığını bilmek her zaman mümkün olmaz.
Doğada özellikle insan ve hayvan dışkılarıyla kirlenmiş sularda yaşayan, ishal nedeni olabilecek bir çok mikroorganizma bulunmaktadır.
Bunlar ekseriyetle durgun sularda, kanalizasyonun karıştığı suda, iyi ilaçlanmamış içme ve kullanma suyunda özellikle de yaz aylarında uzun süre canlı kalarak çoğalır.
Bu kontamine yani bulaş olmuş suların içilmesi yada böyle sularla bulaşık yıkanması ile ishal oluşabilir.
Ayrıca sıcak ortamda beklemiş gıdaların, örneğin çiğ sebzelerle hazırlanmış salata ve meyvelerin tüketilmesi sonucu ishal yapan etkenler ağız yoluyla alınarak insanların barsaklarına ulaşır.
Bu etkenlerin bir kısmı barsak duvarında iltihap oluşturarak barsak hareketlerini artırır aynı zamanda da barsağa su ve iltihabi hücrelerin geçişine neden olur.
İshal yapan etkenlerin bir kısmı ise barsakta iltihap yapmadan salgıladıkları toksin denilen zehirli maddelerin etkisiyle su ve tuz geçişini artırmak suretiyle ishale neden olur.
Yaz ishallerinin en önemli belirtisi dışkılama sayısının artması ve dışkı vasfının değişmesidir. Dışkı, cıvık, patates püresi görünümünde olabileceği gibi, sümüksü ve iltihaplı veya su gibi olabilir.
Su gibi tariflenen ishallerin çoğunluğu paraziter nedenlidir.
Kolera olarak da bilinen pirinç suyu kıvamında son derece tehlikeli ishal de yazları görülmektedir.Ancak son yıllarda gerek ülkemizde gerekse dünyada alınan yaygın tedbirler nedeniyle görülme sıklığı oldukça azalmıştır.
Salmonella, Camphylobacter ve Shigelle bakterilerine bağlı ishaller de yazın görülebilmektedir.
İshalde Yapılan Tahliller Nelerdir ?
Dışkının gerek mikroskopla yapılan incelemesi gerekse bakteriyolojik olarak yapılan kültür incelemeleri tanıda kullanılmaktadır.
Dışkı mikroskopisi deneyimli Parazitologlar, Mikrobiyoloji uzmanları ve tecrübeli laboratuvar teknisyenleri tarafından incelendiğinde hızlı bir şekilde tanı koydurabilir.Ayrıca virüslerin yol açtığı Noro,Rota virüs gibi kimi ishallerde de tanı hızlı ve kolay testlerle konulabilmektedir.
Dışkının bakteriyolojik incelenmesi ise nispeten daha geç sonuç vermektedir.Ama son derece güvenilir bir tanı yöntemidir.
Dışkı kültürü ( gaita kültürü) özellikle salmonella, shigella ve kolera gibi bakteriyel etkenlerin tanısında son derece yararlıdır.Bakteriyolojik incelemeler 2 ile 3 güne kadar sürmektedir.
Dışkı kültürü sonrası yapılan antibiyogram testi ile de enfeksiyon etkenine en uygun antibiyotik belirlenir ve buna göre tedavi planlanır.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|