Yorgunluk ve Yorgunlukta Yaptırmanızı Önerdiğimiz Tahliller
Yorgunluk Nedir?
Yorgunluk kişinin bedensel ve ruhsal olarak aktivite yönünden yeterliliğinin düşmesidir.Kısa zamanda geçen çok dikkate alınamayacak yorgunluklar olduğu gibi tıbbi olarak araştırılması ve gerekirse tedavi edilmesi gereken yorgunluklar da olabilir.
Yorgunluk günümüzde özellikle çalışan kişiler ve öğrenciler başta olmak üzere geniş bir kesimi ilgilendiren bir sağlık sorunudur.
Yorgunluk Nedenleri Nelerdir?
Düzensiz yaşam; yetersiz uyku ve uyku düzensizliği, stres,kansızlık,bazı enfeksiyonlar,depresyon, çeşitli metabolik ve hormonal hastalıklar başta olmak üzere bir çok neden yorgunluğun tetikçisi olabilir.
Kadınlar ve çocuklarda yorgunluğun en önemli nedenlerinden birisi anemi (kansızlıktır).
En sık demir eksikliği anemisi görülür.Kadınların adet kanamaları dolaylı yoldan yorgunluğun en önemli nedenlerinden biridir.
Vitamin B12 eksikliği, folik asit eksikliği, D vitamini eksikliği başta olmak üzere vitamin ve mineral eksiklikleri de çok önemli yorgunluk nedenleridir.
Bu gibi durumlarda kan sayımı ve kanda demir, folik asit,Vitamin B 12 ve kanda magnezyum tahlilleri yol göstericidir.
Çocuklarda ise yorgunluğun sık görülen nedenleri; beslenme yetersizliği, barsak paraziti, toprak yeme alışkanlığıdır. dilemeyen kronik bir enfeksiyon yorgunluğun sebebi olabilir.
Yorgunlukta Yapılması Önerilen Tahliller Nelerdir?
Yorgunluk nedenlerinin araştırılması için doktorlar hastalarından farklı tahliller isteyebilir.Bu tahlilleri birlikte inceleyelim:
Yorgunluk araştırmalarında ilk aşamada doktorlar, kan Sayımı, sedimentasyon, CRP ve kimi zamanda idrar ve dışkı tahlilleri isteyebilir.Bu şekilde yorgunluğun olası nedenleri de incelenir.
Vitamin B 12 testi, folik asit, demir ve D Vitamini testleri de sıklıkla istenen tahliller arasındadır.
Tiroid hormonları vücudun motor hormonlarındandır ve her türlü sistemin çalışmasına katkı sağlarlar.
Bu nedenle tiroid bezinin az veya çok çalışması durumunda yani hipotiroidi veya hipertiroidi hastalıklarında bütün sistemler etkilenebilir.
Bu durumlar da sıkça kendini yorgunlukla birlikte gösterir.
Tiroid hastalıklarında TSH,T3 ve T4 gibi tiroid hormunu testleri tahlillerde sıkça istenmektedir.
Gerekli durumlarda Anti Tg ve Anti TPO gibi bazı tahliller de istenmektedir.
Yorgunluğa neden olabilecek en önemli metobolik hastalık ise Şeker Hastalığı veya diğer adıyla Diabetes Mellitustur. Bu hastalık şüphesinde ise kan Şekeri ,ağızdan Glukoz Tolerans Testi ve İnsülin gibi bazı tahliller sıkça istenmektedir.
Kronik yorgunluk sendromunda da kanda kortisol testi düşük düzeylerde bulunabilmektedir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
******* ******* : merhabalar... ben çok yorgun ve halsizim.bugün yaptırdığım kan sayımında demir bağlama kapasitem 208,ferritin:12,61,hdl kolestrol 32,glukoz 103,HGB 0,23,bas 0,02 şeklinde... ben benim gözüme batan alt ve üst değerleri bu şekilde yazdım ..sonuç nedir?şimdiden teş. Cevap: Demir bağlama kapasitesi ve ferritin testleriniz düşük çıkmış.Bu sonuçlar anemi yani kansızlık durumlarında görülen tahlil değerleridir.Bu durumda hemoglobin(hgb) değerinizinde düşük olması beklenir ancak bu testin sonucunu 0,23 olarak yazmışsınız.Bunda bir sorun var sanırım.Hemoglobin testi bu sonuçla çıkmaz.Anemi olmanız yorgunluğunuzun nedeni olabilir. |
******* ******* : iyi günler.ben 27 yaşında primer over yetmezi teşhisiyle myralon kullanıyorum.Çok aşırı yorgunluğum var.Konuşmak bile bazen çaba gerektiriyor. Cevap: Mutlaka bir hekime muayene olup gerekli tahlilleri yaptırmalısınız. |
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.